Ellenőriztesd a vércukorszinted!

Számos tényező hajlamosít a cukorbetegség kialakulására. Ilyen kockázati tényezők az elhízás, pajzsmirigy túlműködés és bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátló, szteroid, stb.) szedése. Egy nemrégiben megjelent vizsgálat szerint nemcsak ezek lehetnek a cukorbetegség rizikófaktorai.

Egyre több adat utal arra, hogy a stresszes életmód és a szorongás összefügghet a cukorbetegség kialakulásával. Egy klinikai vizsgálatban – melybe több ezer 60 évnél idősebb személyt vontak be - azt találták, hogy akiket korábban szorongással diagnosztizáltak, azoknál egy évtized alatt több, mint 25%-nak lett cukorbetegsége és a regressziós modellek szerint ez szorosan összefüggött a szorongással. Az adatok további elemzése arra utalt még, hogy a szorongás nem volt összefüggésbe hozható a kialakulófélben lévő cukorbetegséggel, a rosszabb egészségi állapottal vagy az alvászavarokat okozó aggodalmakkal.

Ez a megfigyeléses vizsgálat tehát arra utalhat, hogy idősebb korban a szorongás a cukorbetegség rizikófaktora lehet és a cukorbetegség kockázatértékelésében ezt a tényezőt is figyelembe kell venni.

Forrás: https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jgs.14454

Fotó: pixabay.com