A koronavírus terjedésének csökkentése érdekében a szájmaszk használata hazánkban jelenleg a tömegközlekedésen és az üzletekben kötelező, emellett pedig minden olyan szituációban ajánlott, ahol emberekkel találkozunk. Míg a gumikesztyű használata nem kötelező, sokan mégis hordják a vírus elleni védekezés jegyében. Néhány dologgal azonban érdemes tisztában lenni a védőeszközök használatával kapcsolatban.

Szájmaszk Gumikesztyű Koronavírus koronavírus elleni védekezés

Fotó: pixabay.com

Mit kell tudni a szájmaszk viseléséről?

A maszk viselésével környezetünket védjük, nem saját magunkat: lényegében azt akadályozzuk meg, hogy beszéd, köhögés, vagy tüsszentés közben a vírusok a levegőbe kerüljenek. A maszk viselése mindannyiunk számára azért lenne előnyös, hiszen tudjuk, hogy vannak olyan tünetmentes hordozók, akik bár megfertőződtek a koronavírussal, mégsincsenek tüneteik – ellenben a vírust tudtukon kívül átadhatják környezetüknek.

Az egészségügyi szervezetek ajánlásai a lakosság maszkviselésével kapcsolatban sokfélék, egy ponton azonban egybehangzóak: a lakosságnak textil, vagy egyszer használatos sebészi szájmaszk használata javasolt, az FFP2 és FFP3 védőmaszkok használata csak az egészségügyben dolgozók számára indokolt.

Nagyon fontos odafigyelni a maszk helyes használatára, mivel a helytelen használat esetén megnövelhetjük saját esélyünket a fertőződésre!

A maszk fel- és levételekor csak a maszk gumis vagy kötős részét fogjuk meg, és mind felvétel, mind levétel előtt mossuk meg a kezünket! Ha felvettük a maszkot, ne nyúlkáljunk hozzá, ne igazgassuk, ne húzkodjuk fel és le, és véletlenül se nyúljunk be a maszk alá!

A textilmaszkokat naponta ki kell mosni, lehetőleg minimum 60°C-on, és amennyiben a maszk anyaga engedi, újabb felvétel előtt vasaljuk ki. Az egyszer használatos sebészi szájmaszkokat maximum 2-3 óráig hordjuk, használat után dobjuk ki, ne használjuk őket többször!

Mit kell tudni a gumikesztyű használatáról?

A gumikesztyű használata a viselőt védi a kórokozók tapintás útján való terjedésétől. A gumikesztyű használata a lakosság körében több szempontból sem szerencsés.

A COVID-19 terjedése elsősorban a vírust tartalmazó vízrészecskék belégzésén keresztül történik, a felületekről való terjedés sokkal ritkább. Éppen ezért a kesztyű viselése a lakosság esetén a szájmaszkkal ellentétben lényegesen nem csökkenti a COVID-19 fertőzés terjedését.

A tapasztalatok alapján továbbá a gumikesztyű helytelen használata nem, hogy nem csökkenti, de fokozhatja is a fertőzés lehetőségét. Éppen ezért, ha valaki mégis hordja, szigorúan oda kell figyelni a gumikesztyű megfelelő használatára!

A kesztyűs kezünkkel ne nyúljunk az arcunkhoz, maszkunkhoz, vagy például telefonunkhoz, hiszen ennek felületéről később a kórokozó arcunkra, kezünkre kerülhet. A kesztyű levételekor figyeljünk oda, hogy ne fogjuk meg a kesztyű külső részét csupasz kezünkkel!

A kesztyű használata sokakban hamis biztonságérzetet kelt, így hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő kézhigiéniáról – a kesztyű használata azonban nem helyettesíti a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést!

A gumikesztyű használata jelenleg csak két esetben indokolt:

  • A lakás takarítás, fertőtlenítése esetén, ha olyan ember járt a lakásban, aki bizonyítottan, vagy feltételezhetően COVID19 fertőzött.
  • Egészségügyi dolgozók esetén munkavégzés közben.

Minden védőeszköz használata esetén fontos, hogy megfelelő körültekintéssel alkalmazzuk őket.  legyen szó akár szájmaszkról, vagy gumikesztyűről, és ezek használata mellett sem szabad megfeledkezni a megfelelő távolságtartásról, valamint a higiéniás ajánlások betartásáról!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-gloves-mask-wrong.html