A teafogyasztás jótékony hatásai

Rengeteg fajta és ízesítésű tea áll manapság a teakedvelők rendelkezésére, de nem csak az ízükért és élvezeti értékükért érdemes teát fogyasztani, hanem számos, egészségünkre gyakorolt előnyös hatásuk miatt is. Bár a keleti kultúrákban évezredes múltra tekint vissza a teafogyasztás hagyománya, napjainkban is újabb és újabb jótékony hatásukra derül fény.

Tea

Fotó: pixabay.com

Bár a teafajták közel mindegyike rendelkezik egészségünkre nézve előnyös hatással, a különböző fajták testünkre gyakorolt jótékony hatásai kissé eltérnek egymástól. A teák egy része segít megelőzni a daganatos betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy éppen a cukorbetegség kialakulását, míg egyes teafajták antibakteriális tulajdonsággal is rendelkeznek.

A zöld tea igen erős antioxidáns hatással rendelkezik, melynek következtében fogyasztása csökkentheti bizonyos tumorok, például emlő-, gyomor-, tüdő-, és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát. Segíthet továbbá az artériák elzáródásának megelőzésében, csökkenti a vér koleszterinszintjét, stroke kialakulásának kockázatát, valamint fogyasztása segítségünkre lehet a fogyásban is. A zöld tea az idegrendszerre is jótékony hatással van, csökkentheti az Alzheimer és Parkinson kór kialakulásának valószínűségét.

A fekete tea rendelkezik a teafajták közül a legmagasabb koffein tartalommal, így a kávézás egészségesebb alternatívájaként is fogyaszthatjuk. A fekete tea fogyasztása egyes kutatások eredménye szerint csökkentheti a tüdők dohányzás okozta ártalmát, valamint a zöld teához hasonlóan stroke kialakulásának kockázatát is mérsékelheti.

Egyes források szerint a fehér tea rendelkezik a legerősebb tumor ellenes hatással, az oolong tea pedig a zöld teához hasonlóan csökkenti a vérben a rossz koleszterin szintjét.

A gyógynövény teák különböző mennyiségben tartalmazhatják bizonyos gyógynövények, gyümölcsök, fűszerek kivonatait, valamint zöld, fekete, vagy fehér teát. Egészségünkre gyakorolt hatásaik összetételüktől függően változatosak lehetnek. A kamillatea például csökkentheti a cukorbetegség tüneteit, jó hatással van a látásra és a veseműködésre, a hibiszkuszteának vérnyomáscsökkentő hatása lehet, a rooibos teának pedig tumorellenes hatását is leírták.

Egy nemrég megjelen tanulmány szerint a teafogyasztóknak mindezek mellett jobban szerveződő agyterületeik alakulnak ki, melynek következtében jobb agyi funkciókkal is rendelkeznek. Feng Lei professzor és munkatársai agyi képalkotó vizsgálatok segítségével vizsgálták a teafogyasztás hosszú távú hatásait az agyi hálózatokra, következtetésként pedig az életkor okozta szellemi hanyatlásra.

A kutatók 60 év feletti páciensektől gyűjtöttek információt életmódjukról, beleértve a teázási szokásaikat, továbbá egészségi állapotukról, valamint mindannyiuknál elvégeztek neuropszichológiai teszteket és MRI vizsgálatokat is.

A vizsgálatok eredményeként azon a páciensek esetén, akik 25 éven keresztül legalább hetente négyszer fogyasztottak zöld, fekete vagy oolong teát sokkal hatékonyabb összeköttetések alakultak ki az egyes agyterületeik között.

Feng professzor magyarázata szerint ezt úgy kell elképzelnünk, mint egy közlekedési hálózatot, melyben az agyterületek a kiindulási- és célpontok, míg az utak az egyes agyterületek közti összeköttetések. Minél több útból áll egy hálózat, annál egyszerűbben és kevesebb energiabefektetéssel tudunk eljutni egyik pontból a másikba.

Az ugyan eddig is ismert volt, hogy a teafogyasztás jótékony hatással van az agyműködésre és gondolkodásra, azonban a kutatás eredményeinek újdonságát az adja, hogy Feng professzornak és munkatársainak elsőként sikerült képalkotó vizsgálattal igazolni, hogy a teafogyasztás az agyterületek közötti kapcsolatok kialakításával, azok fenntartásával segíti az agyműködést.

A teafogyasztás tehát azon túl, hogy változatos ízvilágával képes jobbnál jobb ízélményeket okozni, mind testi, mind pedig szellemi egészségünkre számtalan előnyös hatással rendelkezik. Érdemes tehát legalább hetente néhányszor elfogyasztani egy finom pohár teát, nem csak az íze, de agyműködésünkre gyakorolt frissítő hatása miatt is.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-09-tea-brain-health.html