Annyi biztos, hogy most ősszel beindult, melynek lehetséges okait mutatjuk!

A COVID-19 járvány tavaszi, első hulláma után a nyár bekövetkeztével Európa szinte összes országában csökkent az új fertőzések száma, és a nyáron enyhült a járvány súlyossága. Az ősz beköszöntével azonban Európa-szerte egyre emelkedik a koronavírus okozta megbetegedések száma. Ez a jelenség felveti a kérdést: vajon a hideg időben könnyebben terjed a koronavírus?

Ez a jelenség nem csak a COVID-19 járvány esetén figyelhető meg, hiszen tudjuk, hogy mind az egyszerű nátha (melynek hátterében sokszor különböző koronavírusok állnak), mind az influenza inkább az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban okoz tömeges megbetegedéseket. Ennek hátterében azonban az időjárási viszonyok mellett több tényező is felmerül.

A hideg időjárás bekövetkeztével az emberek több időt töltenek beltéren olyan emberek társaságában, akikkel nem laknak egy háztartásban. Ennek következtében nagyobb az esélye annak is, hogy a zárt térben köhögés, tüsszentés, vagy akár csak beszéd során átadják egymásnak a kórokozókat.

Az őszi-téli időjárási feltételek mellett sokkal többen választják a tömegközlekedési eszközöket is, mint a nyári hónapokban, melynek következtében a zsúfolt buszon, trolin szintén nagyobb eséllyel fertőződünk meg különböző kórokozókkal.

Egy további elmélet szerint az őszi-téli hónapokban kevesebb napfény éri a bőrünket, így kevesebb D-vitamint termel a szervezetünk. Ennek következtében csökken a szervezetünk ellenálló képessége, mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik immunrendszerünk megfelelő működésének fenntartásában.

Mindezen elméletek mellett azt is megfigyelték, hogy az influenzavírusok könnyebben terjednek alacsonyabb hőfokon, és alacsonyabb páratartalom esetén, mely ilyenkor a fűtött beltéri helységekre jellemző. Mivel a COVID-19 járványt okozó SARS-Cov-2 vírus mind méretében, mind felépítésében igen hasonló az influenzavírushoz, így joggal feltételezhető, hogy a száraz, hűvös időjárás ezen kórokozó terjedésének is kedvez.

Mindezek alapján tehát érdemes felkészülni arra, hogy az őszi-téli hónapokban felgyorsul a járvány terjedése, azonban, ha bármit is tanultunk eddig a COVID-19 járvány alatt, az az, hogy az új kórokozók viselkedése sokszor igen kiszámíthatatlan. Mindenesetre fontos, hogy továbbra is fokozottan figyeljünk a járványügyi előírásokra és javaslatokra: mossunk kezet gyakran, viseljünk a szájat és orrot eltakaró maszkot közösségben, és tartsunk egymástól 1-1,5 méter távolságot, amikor csak lehet!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-10-coronavirus-easily-cold-temperatures.html

Fotó: pixabay.com