Sokszor halljuk, hogy mindenképpen indítsuk a napot reggelivel, hiszen az a nap legfontosabb étkezése. De vajon ez csak szájhagyomány, vagy van tudományos bizonyítéka is annak, hogy nem szabad kihagyni a reggelizést?

Ez a kérdés sok más táplálkozással kapcsolatos dilemmához hasonlóan igen komplex, így a reggelizés előnyeivel kapcsolatban is számos tanulmány született már, melyek közül vannak olyanok, amik egyértelműen alátámasztják a reggeli előnyeit, míg más vizsgálatoknak nem sikerült bizonyítania a reggelizés jótékony hatásait.

Egy 2021-ben készült tanulmány alapján, mely 14 korábban készült vizsgálat eredményeit vetette össze, a reggelit fogyasztók között alacsonyabb bizonyos betegségek kialakulásának kockázata: ilyen a szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, elhízás, magasvérnyomás, stroke, emelkedett LDL szint („rossz koleszterin”).

Egy másik vizsgálat eredményei arra mutattak rá, hogy a reggelit kihagyók esetén bizonyos fontos vitaminok és ásványi anyagok bevitele alacsonyabb, mint a reggelizők esetén. Ezen vitaminok és ásványi anyagok közé tartoznak a folsav, kalcium, vas, A-, B1-, B2-, B3-, C- és D-vitaminok.

Egy 2017-es tanulmány továbbá azt találta, hogy a reggelit kihagyók esetén gyakoribb a cirkadián ritmus felborulása – ez azt jelenti, hogy a reggeli fontos része lehet a napszaki ritmusunk fenntartásának.

Több tanulmány során is vizsgálták, hogy a rendszeres reggelizés segítségünkre lehet-e a fogyásban, illetve az ellenkezőjét, hogy akik rendszeresen kihagyják a reggelit, vajon nagyobb eséllyel alakul-e ki náluk súlygyarapodás. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a reggelizés, illetve annak kihagyása nincs hatással a súlygyarapodásra. Egyes tanulmányok során azt figyelték meg, hogy a reggelizők és nem reggelizők a nap folyamán összességében kb. egyforma mennyiségű kalóriát visznek be, míg van olyan tanulmány is, mely során azt találták, a reggeli kihagyásával akár napi 252 kcal-val is csökkenhet a kalóriabevitel.

Egy 2018-as vizsgálatban azt találták, hogy a rendszeresen reggelizők gyakrabban figyelnek oda a megfelelő tápanyagbevitelre, rendszeres testmozgásra és a megfelelő stresszkezelésre, míg a reggeli kihagyása gyakrabban társult egyéb káros életmódbeli szokásokkal, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, magas zsír- és kalóriatartalmú étkezés. Ezen eredmények arra engednek következtetni, hogy a rendszeresen reggelizők esetén megfigyelt jobb egészségügyi állapot nem feltétlenül magának a reggelizésnek, hanem az egyéb, egészséges életmódbeli döntéseknek köszönhető.

A reggeli tehát a különböző tanulmányok eredményei alapján nem feltétlenül mondható a nap legfontosabb étkezésének, azt azonban elmondhatjuk, hogy a megfelelően megválasztott, tápanyagokban gazdag reggeli az egészséges életmód részét képezheti, és már a nap indításához fontos tápanyagokkal, megfelelő mennyiségű energiával láthatja el szervezetünket. Amennyiben mégsem tudunk mindig reggelizni, nem dől össze a világ: ilyenkor azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a nap további részében biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyag- és kalóriabevitelt, valamint figyeljünk oda testünk jelzéseire.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-breakfast-really-the-most-important-meal-of-the-day#Are-people-who-eat-breakfast-healthier?

Fotók: pixabay, shutterstock