A családalapítás előtt álló nők és férfiak között sokan aggódnak a COVID-19 vakcinák termékenységre, várandósságra és a leendő magzatra gyakorolt esetleges hatása miatt, ez a félelem pedig sokak számára megnehezíti a vakcina beadatásának eldöntését. Korábbi vizsgálatok ugyan már arra az eredményre jutottak, hogy a COVID-19 vakcinák nem befolyásolják a termékenységet, további vizsgálatok is folynak ennek alátámasztására.

A Bostoni Népegészségügyi Egyetem tudósai nemrég jelentették meg tanulmányukat, melyben más kutatócsoportok után ők is arra keresték a választ, vajon befolyásolják-e a COVID-19 vakcinák a termékenységet akár nők, akár férfiak esetén?

A vizsgálat során a kutatók a PRESTO elnevezésű, online vizsgálat adatait használták fel, melyben gyermekvállalás előtti párok vettek részt. A vizsgálatba 2020. decembere és 2021. novembere között 2,126 főt vontak be, olyan 21 és 45 év közötti nőket, akik termékenységi kezelések nélkül próbáltak teherbe esni. A vizsgálat résztvevői számára megadták a lehetőséget, hogy bevonják férfi partnereiket is a vizsgálatba.

Minden résztvevő kitöltött egy alap kérdőívet, mely szociodemográfiai helyzetükre, életmódjukra, szülészeti és egészségügyi előzményikre vonatkozott, a nők pedig további követő kérdőíveket töltöttek ki 8 hetente 12 hónapon keresztül.

A vizsgálat eredményei alapján a termékenységi mutatók nem mutattak különbséget azon nők között, akik legalább egy adag COVID-19 vakcinát kaptak, valamint akik nem részesültek a COVID-19 elleni védőoltásban. A kutatók ezzel alátámasztották a korábbi vizsgálatok eredményeit, miszerint a COVID-19 védőoltások nem befolyásolják a nők termékenységét.

A kutatók azonban nem álltak meg itt, kíváncsika voltak arra is, vajon a férfi termékenységre hatással lehetnek-e a koronavírus elleni védőoltások?

Az adatok elemzése után a férfiak esetén ugyanarra az eredményre jutottak, mint nőknél: a COVID-19 vakcinák nincsenek semmilyen negatív hatással a termékenységre. Megfigyelték azonban, hogy a vakcinákkal ellentétben maga a COVID-19 fertőzés igenis hatással van a férfi termékenységre, mégpedig kedvezőtlenül befolyásolja azt rövid távon.

Arra is van elméletük a kutatóknak, hogy milyen módon hat a termékenységre a koronavírus fertőzés. Már régebb óta ismert, hogy a magas láz negatívan befolyásolhatja a spermiumok koncentrációját és mozgékonyságát – arra tekintettel, hogy a láz a COVID-19 fertőzés egy igen gyakori tünete, joggal feltételezhető, hogy ez áll a csökkent termékenység hátterében. A kutatók megfigyelései alapján a COVID-19 fertőzés okozta csökkent termékenység legfeljebb 60 napig tartott.

A családtervezés előtt állóknak tehát nincs félnivalója a COVID-19 elleni védőoltás felvételétől, mivel már több vizsgálat eredményei is alátámasztják, hogy a koronavírus elleni vakcinák nem befolyásolják negatívan sem a női, sem a férfi termékenységet.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/study-finds-no-adverse-association-between-covid-19-vaccination-and-fertility#Vaccines-and-female-fertility

Koronavírus Terhesség Oltás Vakcina

Fotó: pixabay.com