Bőrünk a legnagyobb szervünk, így nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk annak egészségéért. A bőrápolás terén főleg a kozmetikai ipar hatására újabb és újabb trendek jelennek meg és számos hit és tévhit kering bőrünk szükségleteiről – de vajon mi igaz, és mivel ártunk inkább, mint segítünk?

Bár a reklámok azt sugallják, hogy a drága krémek képesek örökké fiatalon tartani bőrünket, ez nem így van. Valójában a bőr öregedéséért elsősorban az UV sugárzásnak való kitettség felel, így a bőrünk fiatalon tartásának titka a nagy fényvédő faktorral rendelkező naptejek használatában rejlik – és nem is kell, hogy feltétlenül drága terméket használjunk. A bőr öregedése azonban még ezen termékek alkalmazásával is elkerülhetetlen hosszú távon.

Míg a nagy mennyiségű UV sugárzás nem csak öregíti a bőrt, hanem egyéb veszélyei is vannak, mivel bőrrák, vagyis melanoma kialakulását idézheti elő, nem minden mennyiségben káros a napfény bőrünkre. A napfény hatására ugyanis a bőrünkben D-vitamin keletkezik, ami nélkülözhetetlen tápanyag szervezetünk számára. A napfény tehát bizonyos mennyiségben szükséges szervezetünk megfelelő működéséhez, azonban figyeljünk oda, hogy hosszan tartó napon tartózkodás esetén magas napvédő faktorú naptejet használjunk és a nyári időszakban ne tartózkodjunk a napon 11 és 3 óra között.

Igyunk sok vizet, hogy hidratált legyen a bőrünk – halljuk sokszor. Ebben a tanácsban van némi igazság, hiszen a megfelelő folyadék fogyasztás egész szervezetünket hidratálja, így a legnagyobb szervünket, a bőrünket is. Arra azonban, hogy a folyadékfogyasztás bármilyen különleges hatással lenne bőrünk egészségére, semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Sokan gondolják, hogy a természetes összetevőket tartalmazó készítmények használata jobb a bőrünknek, mint a mesterséges készítmények, ez azonban nem mindig van így. Számos, a természetben megtalálható összetevő a bőrünkre kerülve allergiát, irritációt okozhat, nem beszélve arról, hogy a természetes készítmények tartósítása sokszor nem megfelelő, így hamar hatástalanokká válhatnak, vagy éppen mellékhatásokat válthatnak ki.

Az a tévhit is igen elterjedt, hogy a pattanásos bőrt, vagyis az aknét a bőrre kerülő kosz okozza – ez azonban nem így van, az akne kialakulásának hátterében hormonális hatások, a pórusokat elzáró keratin dugók, és egy bizonyos baktérium jelenléte okozza. Éppen ezért a különböző arclemosók, arcradírok, tonikok használata nem szűnteti meg az aknét, ellenben sokszor ezek a termékek irritációt okozhatnak, ami a bőr gyulladásán keresztül ronthat is a helyzeten.

Bőrünk ápolása tehát igen fontos, azonban érdemes tájékozódnunk, mi is az, ami valóban jót tesz bőrünk egészségének, és melyek a tévhitek, vagy egyes kozmetikai cégek, reklámok által sugárzott téves üzenetek. A bőrünk a legnagyobb szervünk, testünk külső védvonala, ezért igen fontos, hogy odafigyeljünk rá, és tudatosan tegyünk az egészségéért!

Bőr

Fotó: pixabay.com