Világszerte, így hazánkban is rengeteg ember szenved szívbetegségekben, ezen megbetegedések képezik a vezető halálozási okot a világon: évente közel 18 millió ember veszíti életét a szívbetegségek miatt. Bár sajnos a népesség jelentős részét érintik a megbetegedés különböző formái, számtalan tévhit és féligazság terjedt el a betegségcsoporttal kapcsolatban.

  1. A szívbetegségek az idősebb korosztályt érintik, a fiataloknak nem kell emiatt aggódni.

Bár való igaz, hogy a szívbetegségek elsősorban a 65 év feletti korosztályt érintik, a szívinfarktusok 4-10%-a 45 év alattiakban, főleg férfiaknál következnek be, melyért elsősorban életmódbeli faktorok tehetők felelőssé. Az időskori szív-és érrendszeri kockázatunkat továbbá már a fiatalkorunktól kezdve hozott döntéseink, mint az étkezés, dohányzás határozzák meg, így érdemes ennek tudatában élnünk az életünket fiatalon is.

  1. Akinek szívbetegsége van, az kerülje a testmozgást.

Ez ebben a formában nem igaz, hiszen a rendszeres testmozgás erősíti a szívizomzatot és javítja a keringést. Azonban érdemes óvatossággal sportot választani, és főleg előrehaladott szívbetegségben sportolás előtt egyeztetni a kezelőorvossal.

  1. A családunkban öröklődik a szívbetegség, úgyhogy nem tudok tenni ellene.

Az esetek jó részében a szívbetegségre való hajlam öröklődik, ami nem jelenti azt, hogy mindenképpen ki fog alakulni (bizonyos genetikailag meghatározott szívbetegségektől eltekintve). Életmódunkkal jelentősen tudjuk csökkenteni a szívbetegség kialakulásának kockázatát: ilyenek a rendszeres sport, egészséges étkezés, dohányzás mellőzése/leszokás és a vérnyomás normál tartományban tartása.

  1. Vitaminok szedésével megelőzhető a szívbetegség kialakulása.

Bár ártani nem nagyon tudunk szív- és érrendszerünknek a vitaminok szedésével, azonban semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésünkre arra nézve, hogy csökkentenék a vitaminok a szívbetegségek kockázatát.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-heart-disease

Szív Szívbetegségek Tévhitek

Fotó: pixabay.com