Az allergiák különböző formái világszerte rengeteg embert érintenek. Az allergiáknak számtalan formái vannak, a leggyakoribb pollenallergiától kezdve az ételallergián át a gyógyszerallergiákig, éppen ezért tüneteik is igen változatosak lehetnek, súlyosságuk a kellemetlentől az életveszélyesig változó lehet.

Az allergia szervezetünk túlzott válaszát jelenti különböző külső hatásokra – úgy kell elképzelni, mintha egyetlen katona ellen egy egész hadsereget küldenénk, így a túlzott védekezés hevében szervezetünk önmagának is árt.

Annak ellenére, vagy éppen azért, mert ilyen sok embert érintenek a különféle allergiák, számtalan tévhit terjedt el az allergiákkal kapcsolatban. Az alábbiakban a leggyakoribb tévhiteket, és a cáfolásura szóló magyarázatokat olvashatjátok.

  1. Az allergiák mindig gyermekkorban alakulnak ki

Az allergiák az élet bármely szakaszában, így felnőttkorban is kialakulhatnak.

  1. Az allergiákat nem lehet kezelni

Bár az allergiás tünetek elkerülésének legjobb módja a kiváltó ok kerülése, például ételallergiák, állatszőr allergiák esetén -, bizonyos esetekben, például pollenallergia esetén ez nem megoldható. Az allergiás tünetek kezelésére ilyenkor többféle szer is rendelkezésünkre áll: orrcseppek és orrspray-k az orrnyálkahártya-duzzanat csökkentésére, szemcseppek a szemviszketése ellen, vagy antihisztamin tartalmú gyógyszerek, melyek az allergia okozta tünetek nagy részét enyhítik.

Rendelkezésre állnak már ún. immunterápiák is, melynek elve az, hogy egyre nagyobb adagokban visszük be az allergént a szervezetbe szájon át, így gyakorlatilag hozzászoktatjuk szervezetünket, és az allergiaszezonban nem alakulnak ki olyan heves tünetek.

  1. Az allergiák örök életre szólnak

Egyes allergiák ugyan valóban élethosszig megmaradnak, azonban vannak olyanok is, melyek az életkor előrehaladtával megszűnnek. Ilyen például a gyermekkori allergiák egy része: míg a tej-, tojás-, szója- és gabonaallergiát a gyermekek sokszor „kinövik”, addig a diófélék, halak és kagylók okozta allergia általában élethosszig tartanak.

  1. A mogyoró okozza a legsúlyosabb allergiát

Bár való igaz, hogy a mogyoró és a diófélék tudnak igen súlyos allergiás reakciókat okozni, ez egy tévhit. Míg egyes embereknél életveszélyes állapot alakulhat ki mogyoró fogyasztása után, másoknál akár csak igen enyhe reakció is kialakulhat – ugyanígy kialakulhat bármely más ételallergia esetén is súlyos tünet, nem csak a mogyoróra. Az allergiák súlyosságát általánosságban nehéz osztályozni, az egyén immunreakciójának erősségétől függ.

  1. A virágok okozzák a pollenallergiát

Ez egy igen elterjedt tévhit, azonban a pollenallergiát a levegőben szálló pollen okozza, és bár a virágok is termelnek pollent, az nagy szemű és ragacsos, így a széllel nem száll, gondoljunk csak arra, hogy rovarok, főleg méhek segítségére van szükségük a beporzáshoz. A kis szemű, széllel szálló pollenek a fákról, fűfélékből származnak.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-allergies#11.-Flowers-cause-hay-fever

Fotó: pixabay.com