Naponta több száz vagy több ezer szintetikus vegyi anyag vesz körül bennünket az általunk használt kozmetikumok vagy a fogyasztott élelmiszerek révén. Hasznosságuk ellenére számos vegyi anyagnak az egészségügyi hatásai ismeretlenek. Most egy új tanulmány kimutatta, hogy több száz hétköznapi kemikália (köztük peszticidek, fogyasztási cikkek összetevői, élelmiszer-adalékanyagok és ivóvízszennyező anyagok) növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy az emlőszövet sejtjeit az ösztrogén vagy a progeszteron hormonok fokozott termelésére késztetik.

Az Environmental Health Perspectives című folyóirat nemrég megjelent tanulmányában 296 olyan kemikáliát azonosítottak, amelyekről kiderült, hogy laboratóriumi körülmények között növelik az ösztradiol (az ösztrogén egy formája) vagy a progeszteron szintjét a sejtekben. 71 anyagról megállapították, hogy mindkét hormon szintjét növeli.

A vegyi anyagok között voltak testápolási termékek (például hajfestékek összetevői), építőanyagokban és bútorokban található kémiai égésgátlók, valamint számos növényvédő szer.

"Az ösztrogén, a progeszteron és a mellrák közötti kapcsolat jól ismert, tehát rendkívül óvatosnak kell lennünk az olyan termékekben lévő kemikáliákkal kapcsolatban, amelyek növelik ezeknek a hormonoknak a szintjét a szervezetben." - mondja Ruthann Rudel társszerző, toxikológus, a Silent Spring Institute kutatási igazgatója.

"Ez a tanulmány azt mutatja, hogy számos jelenleg használatos vegyi anyag képes hatást gyakorolni azokra a hormonokra, amelyekről ismert, hogy hátrányosan befolyásolják az emlőrák kockázatát. Különösen aggasztó azon vegyi anyagok száma, amelyek megváltoztatják a progeszteront. A mell progeszteronszintjét megemelő anyagokat a lehető legkisebbre kell csökkenteni." - mondja Dr. Sue Fenton, a tanulmány társszerkesztője.

A kutatók tanulmányukban számos ajánlást fogalmaztak meg a kémiai biztonsági vizsgálatok javítására, melyek segíthetnének azonosítani a potenciálisan emlőrákkeltő anyagokat, mielőtt azok a termékekbe kerülnének, és javasolják, hogy találjanak módot az emberek ezen vegyi anyagokkal történő expozíciójának csökkentésére, különösen a pubertás vagy terhesség alatt, amikor is a mell fontos változásokon megy keresztül.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-07/ssi-hoc071521.php

Mellrák Kemikáliák

Fotó: pixabay.com