Vény nélkül lesz kapható egy népszerű fájdalomcsillapító hatóanyaga

A tavalyi gyógyszerforgalmi adatok szerint az Algopyrin a legnépszerűbb láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszer, amit vényre felírtak az orvosok. Napokon belül vény nélkül is kapható lesz a gyógyszertárakban az Algopyrin hatóanyagát (metamozil-nátrium) fele annyi dózisban tartalmazó gyógyszer, Nodoryl Dolo néven. A gyógyszerhatóság éppen a fele annyi hatáserősség miatt engedélyezte a generikus gyógyszer vény nélküli megvásárolhatóságát. 

Algopyrin

Fotó: pixabay.com

Ez kifejezetten jó hír, hiszen 12 év után már nem kell várakozni és sorban állni a rendelőkben, ha metamizol-nátrium hatóanyagú fájdalomcsillapítót szeretnénk magunknak, igaz fele annyi hatáserősséggel, mint az Algopyrin. 

Ami fájhat a "közgyógyos" betegeknek:

A 2018-as publikus gyógyszerforgalmi adatok szerint az Algopyrin-ből majdnem 2 millió doboz fogyott. Ez annak is köszönhető, hogy eddig a gyógyszer közgyógyellátás jogcímén felírható volt, így kvázi ingyen kapta a beteg. Július 1-től azonban az Algopyrin "közgyógyra" már nem írható fel, lekerült a közgyógyellátási listáról. 

De! Több olyan metamizol-nátrium hatóanyagú gyógyszer is maradt a közgyógyellátási listán, ami az Algopyrinnel egyenértékű. Így nincs miért aggódni, továbbra is ingyen kaphatja az arra jogsult az Algopyrin hatóanyagát, csak más néven.