Emberre is átterjedt a H5N8 madárinfluenza Oroszországban.

Szombati sajtótájékoztatón jelentette be Anna Popova orosz tisztifőorvos, hogy a Vektor orosz kutatóintézet munkatársai 7 ember szervezetében mutatták ki a madárinfluenza H5N8 törzsét. Ez az első dokumentált eset, melyben a madárinfluenza ezen változata embereket fertőzött meg.

Mind a hét fertőzött egy dél-oroszországi szárnyasfarmon dolgozott, ahol a szárnyasok között 2020. decemberben madárinfluenza járványt jelentettek. A dolgozókra közvetlenül az állatokról terjedt a H5N8 influenza vírus, a madárinfluenza ezen törzsének emberről-emberre való terjedését egylőre nem figyelték meg.

Míg a H5N8 madarak esetén kifejezetten fertőző és halálos lefolyású, a madárinfluenza vírussal fertőzött dolgozók esetén a betegség lefolyása gyors volt és enyhe tünetekkel járt.

Az orosz tisztifőorvos elmondta, hogy az orosz hatóságok azonnal intézkedtek, és megtettek mindent az emberek és állatok védelme érdekében, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére bocsátottak minden adatot a felfedezéssel kapcsolatban, hogy minél hatékonyabban fel lehessen készülni egy esetleges újfajta fenyegetés megelőzésére.

A H5N8 nem az első állatokat fertőző influenzatörzs, mely átterjedt emberekre: korábban a H5N1 és H7N9 madárinfluenza törzsek, és a H1N1 sertésinfluenza is megbetegedéseket okozott emberekben.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2021-02-russia-case-h5n8-avian-flu.html

Fotó: pixabay.com