Európa több országában, így hazánkban is fokozatosan enyhítenek a COVID-19 járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken. Bár lecsengőben van a járvány, sajnos egyelőre nem ért még véget, így az enyhítések ellenére továbbra is mindannyiunk odafigyelésére szükség van, hogy egy második hullám esetén jóval felkészültebbek legyünk és a lehető legkisebb veszteséggel vészeljük át azt.

Koronavírus újra indul az élet who koronavírus járvány második hullám

Fotó: pixabay.com

Több európai ország, köztük Franciaország, Spanyolország és hazánk is enyhít a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken a csökkenő esetszámra, valamint a naponta csökkenő halálozási adatokra tekintettel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus azonban továbbra is óvatosságra int bennünket.

A világ legtöbb országában drasztikus korlátozó intézkedéseket és szabályozásokat vezettek be a járvány megfékezésére, melynek hatására számos országban napról napra csökken az új megbetegedések és halálozások száma.

Egyes országok azonban a szabályozó intézkedések helyett egészen más stratégiát alkalmaztak: a korlátozások, széleskörű szűrések és kontaktkutatás helyett gyakorlatilag „vakon” igyekeztek átvészelni a járványt, a népesség nagyobb részének átfertőződésére, az ún. nyájimmuntásra alapozva.

A WHO szakemberei azonban minden országot óva intenek ettől a hozzáállástól.

Világszerte több, mint 90 ún. szerológiai vizsgálat van folyamatban, melynek lényege a koronavírus ellen a szervezet által termelt ellenanyag jelenlétének kimutatása. Ezen ellenanyagok jelenléte biztosítja számunkra a védettséget egy adott kórokozó ellen, amennyiben szervezetünk már találkozott vele, tehát átestünk a fertőzésen. Amennyiben a lakosság megfelelően magas hányada rendelkezik egy kórokozó ellen védettséggel, akkor alakul ki a nyájimmunitás.

A vizsgálatok korai eredményei azonban azt mutatják, hogy a vizsgált népesség csupán kis százalékában találhatók meg a COVID-19 elleni antitestek: az előzetes adatok szerint az emberek 1-10%-a rendelkezik koronavírus elleni ellenanyaggal.

Ezen adatok ellentmondanak a feltételezésnek, miszerint a koronavírus fertőzések jelentős része tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel zajlik le, sőt, az előzetes vizsgálati adatok éppen ennek ellenkezőjére engednek következtetni: a súlyos klinikai tüneteket mutató betegek a koronavírus fertőzöttek nagyobb hányadát képezik, alátámasztva ezzel a COVID-19 járvány súlyosságát.

A korlátozások enyhítésével tehát nem szabad megfeledkeznünk a koronavírus okozta fenyegetésről: az országoknak tudatosan fel kell készíteniük egészségügyi rendszerüket egy esetleges második hullámra. A WHO figyelmeztet, hogy Európának fel kell készülnie a koronavírus járvány újabb hullámára, mely télen érkezik és az ilyenkor szokásos influenza-járvánnyal egy időben jelentkezik! Tehát ez nem az ujjongás, hanem a felkészülés időszaka: a lakosságnak továbbra is be kell tartania az alapvető higiénés előírásokat, vigyáznunk kell egymásra, és főként idős családtagjainkra.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-05-urges-extreme-vigilance-countries-exit.html