Mit érdemes megfontolni?

Míg Európa legtöbb országában a járványellenes intézkedések lazításával az utazásra vonatkozó korlátozások is csökkentek, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a világméretű koronavírus járványnak még nincs vége, ezért utazás előtt mindenképpen érdemes megfontolni néhány szempontot.

Fotó: pixabay.com

A legfontosabb tényezők, melyeket számításba kell vennünk az életkorunk, az egészségi állapotunk és a velünk egy háztartásban lévők egészsége. Át kell gondolnunk, hogy van-e olyan tényező, mely minket vagy a velünk egy háztartásban élő szeretteinket nagyobb veszélynek teszi ki a COVID-19 fertőzés szövődményeire nézve.

Ahogy azt sokszor hallhattunk, ilyen tényezők elsősorban a 65 év feletti életkor és a krónikus betegségek. A rizikófaktorral rendelkező személyeknek jelenleg legjobb, ha nem utaznak, ha pedig elkerülhetetlen, esetükben kifejezetten fontos odafigyelni az óvintézkedések szigorú betartására.

Utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni arról, hogy áll a COVID-19 vírus terjedése az utazásunk célpontján, és milyen lehetőségek vannak arra, hogy megóvjuk magunkat a fertőzésveszélytől ott tartózkodásunk alatt.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az utazásunkkor éppen milyen korlátozó intézkedések vannak érvényben, és milyen szabályokat kell betartanunk az ott tartózkodásunk során (például mekkora távolságot kell tartani, kell-e maszkot hordani), hiszen ezek országonként változhatnak.

Gondoljuk át azt is, mi történne, ha hazaérkezésünkkor két hét karanténba kell vonulni, hiszen bármikor megtörténhet, hogy a tartózkodási helyünkön COVID-19 gócpont alakul ki. Figyelembe kell vennünk tehát az utazás mérlegelése során, hogy az esetleges karantén idején tudjuk-e otthonról végezni a munkánkat, és ha nem, meg tudjuk-e oldani az otthonlétet, ilyen esetben is el tudjuk-e látni a családunkat?

Nem mindegy, milyen közlekedési eszközt választunk utazásunkhoz: a jelen helyzetben elsősorban személygépkocsi vagy lakókocsi ajánlott, mivel buszon, vonaton vagy repülőn sokkal nehezebb tartani a megfelelő távolságot és a helyes mértékű elkülönítés is nehézségekbe ütközhet. Utunk során próbáljuk minimálisra szorítani a megállók számát, kerüljük a zsúfolt pihenőhelyeket.

Utazásunk során végig figyeljünk arra, hogy minél kevesebb közösen használt felülettel érintkezzünk, ügyeljünk a rendszeres kézmosásra és kézfertőtlenítésre. Kerüljük a tömeget, figyeljünk oda a megfelelő távolságtartásra, és viseljünk arcmaszkot, hogy a lehető legjobban csökkentsük a koronavírussal való fertőződés veszélyét.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-06-pandemic-1.html