Ezeket érdemes magunkkal vinni a nyaralásra annak érdekében, hogy csak a jókedv legyen fertőző

Itt a nyár, ami sokak számár egyenlő a felhőtlen nyaralással. Az utazásra való felkészülés sok izgalommal és idegességgel jár, így óhatatlanul is előfordul, hogy otthon felejtünk valamit. Tapasztalatom szerint az utazás során az esetek nagy részében elkerülhetetlen, hogy valamilyen egészségügyi probléma ne jelentkezzen, ami igencsak megtudja keseríteni a nyaralásunkat. Ha belföldön utazunk, akkor szerencsésebbek vagyunk, hiszen egy megbetegedés esetén viszonylag könnyen beszerezhetőek bizonyos gyógyszerek és eszközök, de külföldi nyaralás esetén ez már nem mondható el. Annak érdekében, hogy valóban élvezhessük a szabadság minden percét és felhőtlenül teljen a nyaralás, összeállítottunk egy útipatikát, mely a leggyakrabban előforduló egészségügyi problémákra, betegségekre nyújthat megoldást nyaralás esetén. Az orvos válaszol.

Útipatika

Fotó: freepik.com

Házipatika a bőröndben

Az első és legfontosabb, hogy a TAJ (TB) kártyát ne felejtsük otthon. Bízzunk benne, hogy nem lesz rá szükség, de ha orvosi ellátásra van szükségünk –bár a sürgősségi és orvosi ügyeleteken ellátnak bennünket enélkül is-, de elég ciki tud lenni, ha nem tudjuk igazolni magunkat, pláne, ha még gyógyszert is írnának fel. Ez elég gyakori probléma szokott lenni, így mindenképpen a TAJ kártya legyen az első, amit a bőröndbe pakolunk.

Külföldi utazás esetén érdemes egészségbiztosítást kötni. Sokan még mindig elfelejtik vagy csak legyintenek rá, de ha külföldön kórháza kerülünk, az ellátásunk nem lesz olcsó, akár több millió forintos tétel is lehet. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe mielőtt elindulunk. A biztosítótól kapott papírokat mielőtt a bőröndbe pakoljuk, fényképezzük le telefonunkkal, így biztosan minden esetben nálunk lesz.

Rendszeresen szedett gyógyszereinkből mindig legyen elegendő a bőröndben, inkább több, mint kevesebb és ez vonatkozik a belföldi és külföldi utazásra egyaránt. Belföldön az orvosi ügyeletek nem kötelesek felírni a rendszeresen szedett gyógyszereinket, erről mindenkinek saját magának kell gondoskodnia mielőtt elindul (háziorvos felírja). Külföldre utazás esetén méginkább igaz ez, hiszen ott kissé nehézkes beszerezni ezeket.

Az egészségügyi csomag összeállításakor mindig gondoljuk végig, hogy a nyaralásunk úticélja milyen veszélyeket rejt, milyen betegségek fordulnak ott elő és az sem árt, ha tájékozódunk a legközelebbi egészségügyi ellátóhely hollétéről.

A leggyakrabban előforduló utazási betegségek

Balesetek: mindig legyen nálunk ragtapasz, kötszer, fertőtlenítőszer (patikákban nagyon sok készítmény kapható), csipesz és olló. 

Seb ellátása: az egyszerű vágott vagy horzsolt sebeket minden esetben meg kell tisztítani a szennyeződésektől. Elsőként egy bő vizes lemosást végezzünk, majd ha kitisztult a seb, akkor fertőtleníteni is kell, és egy steril gézlappal, mull-pólyával érdemes bekötözni. Apróbb horzsolás esetén ragtapasz is kiváló megoldás lehet. Ha erősen földdel szennyezett a seb, akkor tetanusz injekció adása is szóba jöhet. 18 év alatt – amennyiben a gyermek megkapta a kötelező védőoltásokat – nem szükséges tetanusz adása, míg 18 év fölött, több, mint 5 éve kapott tetanusz oltás esetén mérlegelendő annak beadása.

Gyomorégés: vény nélkül kaphatóak különböző antacidumok, melyek a gyomorsav semlegesítésével enyhítik a gyomorégés panaszokat, de kis dózisú, vény nélkül kapható H2-receptor blokkoló gyógyszerek is beszerezhetőek a gyógyszertárakból. Persze a leghatásosabb készítmények a receptköteles gyógyszerek, ennek felírásában házirovosa segíthet.

Megfázás, nátha esetén: digitális lázmérő elengedhetetlen kelléke a házipatikának. Lázcsillapító készítmények tabletta, szirup vagy pezsgőtabletta formájában kaphatóak, ezeket is érdemes beszerezni. Torokfájás esetén torokfertőtlenítők használata is ajánlott. Orrcsepp és köptető, valamint estére köhögéscsillapító mindig legyen a tarsolyunkban.

Fájdalom: fájdalomcsillapító gyógyszerek nélkül ne induljunk el nagyobb útra, hiszen bármikor kínozhat mineket fejfájás, torokfájás, sérülések kapcsán szerzett fájdalom, fogfájás, menstruációs fájdalom stb. Érdemes olyan készítményeket vásárolni, ami a leggyakrabban előforduló fájdalmakat egyszerre csillapítják.

Hasi görcsök: görcsoldó gyógyszert is érdemes magunkkal vinni. Rengeteg, vény nélkül beszerezhető készítmény áll rendelkezésre.

Hasmenés esetén széntabletta alkalmazása már régóta ismert, továbbá vannak már olyan készítmények por formájában, melyek a bél nyálkahártyáját bevonva védő hatást biztosítanak. Megpróbálható még a hasfogó készítmények alkalmazása is. Kézfertőtlenítőt is érdemes beszerezni, mellyel nagy eséllyel el tudjuk kerülni a fertőzéses eredetű kórképeket.

Hányinger és hányás: leginkább a háziorvos által felírt receptköteles gyógyszerek jönnek szóba. Ez ügyben kérje háziorvosa segítségét.  

Székrekedés: különböző hashajtó hatású gyógyszerek az útipatika részét képezik.  

Puffadás esetén a különböző szimetikon hatóanyagú készítményeket is érdemes beszerezni.  

Rovarcsípés esetén: antihisztaminos készítmények jönnek szóba tabletta, oldat vagy kenőcs formájában. 

Herpesz: az arra érzékenyeknél a napsugárzás hatására kialakulhat az ajakherpesz, ezért érdemes herpesz elleni készítményeket is beszerezni.

Napszúrás: egy korábbi cikkünkben már részletesem írtunk, hogy hőguta és napszúrás esetén mi a teendő?

Napégés: napozás vagy tengerparti, vízparti nyaralás esetén a napozókrém használata elengedhetetlen. A saját bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú fényvédő krémet használjunk. Napégés esetén a patikákban kaphatóak olyan dexpantheol tartalmú készítmények spray formában, amit a bőrre permetezve hűsíti és megnyugtatja a bőrt.  

Utazás előtt mindig érdemes tanácsot kérni kezelőorvosunktól, gyógyszerészünktől és mindenképpen tájékozódjunk a célország lehetséges betegségeiről, a kötelező védoltásokról és még időben oltassuk be magunkat!

Jó utat mindenkinek!