Rövid összefoglaló, mely életet menthet!

A COVID-19 fertőzött betegek csak kis részsének van szüksége kórházi ellátásra, jelentős részük otthon vészeli át a fertőzést. A koronavírus miatt megbetegedetteknek azonban ettől függetlenül folyamatos ápolásra van szüksége, mely ilyen esetben valamely családtag feladatává válik. A kórházi ellátást nem igénylő betegek ellátásához nincs szükség egészségügyi végzettségre, azonban a beteg, és az ápolást végző hozzátartozó védelme érdekében érdemes tudni néhány információt ezen betegek ápolásáról.

  1. Fontos a folyamatos kapcsolattartás a háziorvossal.

Bár a személyes orvosi vizsgálat az otthon ápolt COVID-19 fertőzött betegek esetén az orvos megfertőződésének, terjesztővé válásának rizikója miatt nem javasolt, mindenképpen fontos, hogy folyamatosan kapcsolatot tartson a beteget ápoló családtag a háziorvossal, hirtelen állapotromlás esetén pedig hívja a mentőszolgálatot! A COVID-19 fertőzött beteg 24 órás felügyeletet, ápolást igényel!

  1. A koronavírussal fertőzött beteget el kell különíteni.

Alapvető, hogy a fertőzött maradjon otthon, látogatót ne fogadjon! A többi családtagtól elkülönítve, külön szobában tartózkodjon, ahová csak az őt ápoló családtag lépjen be. Az ajtó mindig legyen csukva, jól szellőztethető szobában legyen, és csak maszkban hagyja el a szobát!

Ha megoldható, a fertőzött használjon a többi családtagtól külön fürdőt és wc-t, ha pedig ez nem megoldható, időzítsék a fürdőhasználatot úgy, hogy először az egészséges családtagok használják és utoljára a fertőzött, utána pedig alaposan fertőtlenítsük a helyiséget!

  1. El kell különíteni a beteg használati tárgyait.

Külön tányért, poharat, evőeszközt használjon a beteg. Ezeket lehetőleg mosogatógépben, vagy melegvízzel, kesztyűben mosogassuk el, majd alaposan törölgessük el csak a beteg számára fenntartott konyharuhával!

A beteg ruháit, ágyneműjét a család többi tagjának ruháitól külön mossuk, legalább 60 fokon, normál mosószerrel. Szárítás után a ruhákat a lehető legmagasabb hőfokon vasaljuk ki!

  1. Nagyon fontos az ápolást végző személy védelme!

Az ápolást végző csak maszkban, kesztyűben lépjen be és érintkezzen a beteggel! Fordítson különös figyelmet a beteg által érintett felületek (pl. kilincsek, kapcsolók) fertőtlenítésére. Ha elhagyja a beteg által használt helységet, először vegye le a gumikesztyűt úgy, hogy nem érintse meg a külsejét, majd bő szappanos vízzel mosson kezet, törölje szárazra, ezek után a fülénél fogva távolítsa el a maszkot, és ismét mosson kezet bő szappanos vízzel!

A beteggel érintkező szemetet külön zsákban kell gyűjteni, majd bezárni a zsákot, és beletenni egy újabb szemeteszsákba, melyet így lehet a normális szeméttel együtt kidobni. A szemeteszsák érintése után alaposan, bő szappanos vízzel kezet kell mosni!

  1. Rendszeresen, pontosan követni kell a beteg állapotának alakulását!
  • Naponta legalább kétszer mérjük meg a testhőmérsékletet, jegyezzük fel, így követni lehet a lázmenetet. Szükség szerint alkalmazzunk lázcsillapítót!
  • Figyeljük a légzésszámot: a normál légzésszám felnőttek esetén 12-20/perc, 20/perc felett mérjünk lázat!
  • Figyeljük a beteg pulzusát: ennek normál tartománya 60-90/perc között van, a magasabb érték lázra, állapotrosszabbodásra utalhat.
  • Figyeljünk oda a napi vizeletmennyiségre – amennyiben a betegnek nincs/csökken a vizeletürítés gyakorisága, akut veseelégtelenségre utalhat!
  1. Legyünk tisztában azzal, mely tünetek esetén kell azonnal orvosi segítséget kérni!
  • hideg, nyirkos, márványozott bőr
  • újonnan fellépő zavartság
  • 3 napja csillapíthatatlan láz; elmúló, majd 12 nap múlva visszatérő láz
  • lilás ajkak, arc
  • felülési képtelenség
  • 100 Hgmm alatti szisztolés („felső”) vérnyomás érték
  • 90/perc feletti pulzus
  • 20/perc feletti légzési szám

Fontos! Amennyiben a beteg állapota hirtelen romlik, haladéktalanul hívjunk mentőt (112)!

Forrás: https://semmelweis.hu/hirek/2020/03/31/utmutato-a-koronavirusos-betegek-otthoni-apolasa/

Koronavírusos beteg otthoni ápolása Koronavírusos beteg otthoni kezelése

Fotó: pixabay.com