Már csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatóak

Nagy változás történt a homeopátiás készítmények forgalmazásában. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleménye szerint 2020. július 01-től csak azok a homepátiás készítmények forgalmazhatóak terápiás javallattal, melyeknél a kezelés hatásosságát klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották.

Homeopátia

Fotó: pixabay.com

Mit is jelent ez?

Mostantól tilos úgy reklámozni (és ajánlani) ezeket a szereket, vagy a készítményekre konkrét gyógyászati, terápiás javaslatokat ráírni, hogy egy adott betegség (pl. influenza) vagy egészségi állapot (pl. láz, hasmenés) kezelésére szolgál, amennyiben az adott homeopátiás szer nem rendelkezik a kezelés hatásosságát is bizonyító klinikai vizsgálatokkal!

Márpedig:

Jelenleg Magyarországon nincs olyan homeopátiás készítmény, melyeknek hatásosságát klinikai vizsgálattal is alátámasztották volna.

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg forgalomban lévő homeopátiás készítmények csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatóak!

Kis lépés ez ugyan, de ezzel is közelebb kerültünk a bizonyítékokon alapuló orvoslás (evidence-based medicine) szemléletéhez.

Korábban cikkünkben már írtunk a homeopátiás készítményekről, mely az alábbi linken olvasható:

https://miapanasz.reblog.hu/homeopatia-a-modern-varazslat