Mi történik, ha valakinél gyanússá válik, hogy elkaphatta a vírust?

Szinte elkerülhetetlen, hogy hazánkban is megjelenjen a koronavírus, mely járvány tavaly decemberben tört ki Kínában. Azóta rengeteg információt felhalmoztunk a koronavírussal kapcsolatban, többek között, hogy a lappangási ideje a jelenlegi adatok szerint 5-6 nap és emberről emberre terjed jellemzően cseppfertőzéssel, illetve váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontatktussal. A súlyos megbetegedések aránya 10-15%-ra becsülhető, míg a halálozási arány nem éri el a 2%-ot.

Koronavírus Koronavírus eljárásrend

Fotó: pixabay.com

A kormányhivatal Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály által kiadott módosított eljárásrend alapján koronavírus fertőzés gyanúja akkor merül fel, ha a betegnek akut légúti tünetei vannak (láz, köhögés, nehézlégzés) ÉS a tünetek megjelenését megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt valószínűsített vagy megerősített koronavírussal fertőzött személlyel vagy olyan területen járt, ahol a közösségi terjedés feltételezhető.

Koronavírus fertőzés gyanúja esetén a beteget el kell különíteni és a kezelőorvosnak (aki ebben az esetben az az orvos, aki a fertőzés gyanúját felismerte) jelenteni kell a kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályának, majd a gyanús személyt kórházba kell szállítani, a területileg illetékes infektológiai osztályra. Az infektológiai osztályon laboratóriumi vizsgálatot végeznek, majd pozitív labor eredmény esetén, további kezelés céljából a Dél-Pesti Centrumkórházba szállítják a beteget.

Minden olyan személyt felkutatnak és megfigyelés alá helyeznek (14 napig), akik a valószínűsítetten vagy igazoltan új koronavírussal fertőzött beteggel szoros kapcsolatba kerültek (egy háztartásban élők vagy a beteggel személyes kapcsolatba kerülő személyek stb.)

Az eljárásrend arra is részletesen kitér, hogy az egészségügyi személyzetnek milyen módon kell védekeznie gyanús eset esetén:

A légúti tünetekkel jelentkező beteg esetén az ellátó személyzetnek sebészi szájmaszk viselése kötelező. A gyanús eset ellátása esetén ún. FFP2 vagy FFP3 légzésvédőt, védőszemüveget, gumikesztyűt és védőruhát kell viselnie. Ezeket a védőfelszereléseket az adott egészségügyi szolgáltatónak kell biztosítani a dolgozók számára. Használat után gondoskodni kell a keletkezett veszélyes hulladék szakszerű összegyűjtéséről és elhelyezéséről.

Védekezés

Ha úgy gondoljuk, hogy magas annak a kockázata (itt hazánkban is), hogy koronavírussal megfertőződjön, akkor a leghatékonyabb módja a vírusokkal (köztük a koronavírussal) szembeni védekezésnek az, ha elkerüljük a betegeket és gyakran mosunk kezet. A gyakori kézmosás fontosságával ugyan mindenki tisztában van, de mégsem csináljuk elégszer és elég hosszú ideig.

A megfelelő kézmosás melegvízzel és szappannal történik és legalább 20 másodpercig tart. Minél gyakrabban tesszük ezt, annál jobb. Alaposan meg kell mosnunk kezeink minden részét, a körmök alatt is. Ezzel a melegvizes-szappanos kézmosással tudjuk a leginkább megvédeni magunkat a megfertőződéstől.

Amennyiben bármilyen felsőlégúti fertőzésre utaló tüneteket észlel, - ez esetben is igaz, - hogy forduljon orvoshoz!