Így előzhetjük meg és enyhíthetjük a kellemetlen tünetekkel járó szúnyogcsípést

A nyári időszakban a szúnyogok igen csak meg tudják keseríteni az ember életét. Nem is a csípésük okozta viszketés jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy egyes embereknél súlyos allergiás reakciót is kiválthat a csípésük, valamint járványügyi szempontból is veszélyt jelentenek, hiszen betegségeket is terjeszthetnek.

Magyarországon többféle szúnyogfaj is őshonos, valamint az elmúlt években több behurcolt szúnyogfajt is észleltek bizonyos területeken. A szúnyogok szaporodásához vízre van szükség, ezért a leggyakrabban a vízparti területeken fordulnak elő, azonban egyes szúnyogfajok szaporodásához elegendő a pocsolyákban, edényekben meggyűlő esővíz is. A szúnyogfajok csak egy kis része, és közülük is csak a nőstény szúnyogok csípnek.

Általában a szúnyogcsípések nem igényelnek kezelést, azonban az ún. kiterjedt (a szúnyogcsípés helyén viszkető, sokszor fájdalmas duzzanat jelenik meg) és/vagy szisztémás allergiás reakcióval (az egész testre kiterjedő duzzanatok, melyet láz és/vagy máj-és lépmegnagyobbodás kísér) járó esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

A kiterjedt helyi reakciók esetén az ún. antihisztaminok (cetirizine, levocetirizine, loratidine) alkalmazása enyhítheti a csípés okozta bőrtüneteket, de egyes esetekben akár szteroidok alkalmazására is sor kerülhet, melynek indikációja minden esetben orvosi kompetencia körébe tartozik.

A szúnyogcsípések megelőzésének, elkerülésének legjobb módja a bőrre kenhető/fújható rovarriasztó szerek alkalmazása, melyek drogériákban, patikákban kaphatóak. Fontos kiemelni, hogy minden forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező rovarriasztó szer hatásossága bizonyított. Az engedélyezett szerekről az alábbi honlapon tudunk tájékozódni: http://www.oek.hu/ika/.

Fotó: pixabay.com