3 gyakori tévhit a vitaminokkal kapcsolatban.

A C-vitamin szedésével megelőzhető a megfázás

Több tanulmány összesített vizsgálata során kiderült, hogy a C-vitamin rendszeres szedése nem csökkenti a lakosság körében a megfázás előfordulását, mindemellett azonban megfigyelték, hogy fennálló megfázás esetén a C-vitamin alkalmazása csökkenti a panaszok súlyosságát, és a megbetegedés időtartamát.

A D-vitamin szedésével megelőzhető a daganatok kialakulása

Számos kutatás folyt annak megítélésére, vajon a D-vitamin szedése csökkentheti-e daganatok kialakulásának kockázatát, azonban a mai napig nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra nézve, hogy ez így lenne. Egy 2018-ban megjelent tanulmányban több, mint 25,000 résztvevő vizsgálata során arra jutottak, hogy a D-vitamin szedése nem csökkenti a tumorok és a szív-és érrendszeri megbetegedések számát a placeboval kezelt résztvevőkhöz képest.

Az antioxidánsok meghosszabbítják élettartamunkat

Az oxidáció a szervezetünkben végbemenő folyamat, mely során szabadgyököknek nevezett, káros anyagok szabadulnak fel. Az antioxdánsok, például a C- és E-vitamin, karotinoidok vagy a szelén képesek ellensúlyozni a szabadgyökök káros hatásait, így csökkentve a szervezetünket érő ún. oxidatív károsodást.

A gyümölcsök, zöldségek jó része gazdag ilyen antioxidánsokban, és már régen megfigyelték, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag ételeket fogyasztók jobb egészségi állapottal rendelkeznek.

Mindezek ellenére, az antioxidánsokat tartalmazó étrendkiegészítők esetén nem figyelhető meg ugyanez a hatás, tehát nem csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Felmerül tehát a kérdés, hogy valóban a gyümölcsökben található antioxidánsok, vagy egyéb vegyületek, akár az egészséges táplálkozással párhuzamosan folytatott életmód felel a kedvező egészségügyi hatásokért.

Mindezek alapján látszik, hogy a multivitaminok, vitaminkészítmények és étrendkiegészítők nem csodaszerek, és semmiképpen sem helyettesítik a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, változatos étrendet és az egészséges, mozgásban gazdag életmódot. Amennyiben továbbá valamilyen betegséggel küzdünk, vagy gyógyszeres kezelésben részesülünk, étrendkiegészítő szedése előtt mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel!

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-vitamins-and-supplements#8.-Antioxidants-extend-life

Fotó: pixabay.com