A Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a rendelkezésükre álló adatok alapján engedélyezik a Sinopharm vakcina vészhelyzeti használatát, így a Sinopharm vakcina hatodikként csatlakozik a WHO által javasolt COVID-19 oltóanyagok közé.

A kínai Beijing Institute of Biological Pruducts által kifejlesztett Sinopharm vakcinateljes, elölt vírust tartalmazó oltóanyag, tehát az eddig engedélyezett oltóanyagokkal szemben nem csak a vírus tüskefehérjéjét (vagy annak genetikai kódját) tartalmazza, hanem az egész kórokozót. Ugyanilyen elven működik a másik, Kínában fejlesztett COVID-19 vakcina, a Sinovac is, melynek engedélyezéséről a WHO a közeljövőben fog dönteni.

A WHO által a héten korábban megjelentetett adatok azonban óvatosságra intenek a vakcina alkalmazásával kapcsolatban. A vakcina fejlesztői által mindeddig nyilvánosságra hozott eredmények alapján a WHO szerint nagy meggyőződéssel állítható, hogy az oltóanyag megfelelő védelmet nyújt a COVID-19 okozta megbetegedése ellen a 18-59 év közötti korosztályban, míg nagyon kevés a bizonyíték arra nézve, hogy ez 60 év felettiek esetén is így van-e.

A WHO által megjelentetett adatok alapján a Sinopharm vakcina 78%-os védelmet nyújt a koronavírus okozta megbetegedéssel szemben, ez azonban biztonsággal jelenleg csak a 18-59 év közöttiekre jelenthető csak ki, mivel a közétett adatok alapján a vizsgálatban résztvevők csak nagyon kis hányada volt 60 év feletti.

A WHO általi engedélyezés bizonyítja, hogy a kínai Sinopharm vakcina alkalmazása biztonságos, hatásfoka a COVID-19 okozta megbetegedés megelőzésére az elvárásoknak megfelel, elsősorban a 60 év alatti korosztályban.

Fotó: pixabay.com