Cukorbetegség esetén nagyon oda kell figyelni a szénhidrát bevitelre, beszéljünk 1-es, vagy 2-es típusú cukorbetegségről. Általánosságban elmondható, hogy a magas cukortartalmú ételek fogyasztása nem, vagy csak kis mennyiségekben javasolt – de mi a helyzet a gyümölcsökkel, melyek közül sok igen magas cukortartalommal rendelkezik?

Nyers vagy feldolgozott gyümölcs?

Az Amerikai Diabétesz Társaság ajánlása alapján a cukorbetegségben szenvedőknek ugyanannyi a napi ajánlott gyümölcsfogyasztás, mint bármely egészséges embernek – viszont oda kell figyelni arra, milyen gyümölcsöt, milyen formában fogyasztanak.

Elsősorban nyers gyümölcsök fogyasztása ajánlott, mert a gyümölcsök feldolgozott állapotban (kompótként, szószokban, gyümölcslevekben vagy aszalva) magasabb cukortartalommal rendelkeznek.

Fontos a glikémiás index!

Annak megválasztásában, hogy melyik gyümölcsöt fogyasszuk cukorbetegként, elsősorban a glikémiás index (GI) lehet segítségünkre. A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer milyen gyorsan növeli meg étkezés után vércukorszintünket: a magas glikémiás indexű ételek gyorsabban szívódnak fel és nagyobb vércukor kiugrást eredményeznek, mint az alacsony glikémiás indexűek. Minél alacsonyabb tehát ez a szám, annál inkább javasolt az adott gyümölcs fogyasztása diabéteszben.

Alacsony glikémiás indexű gyümölcsök például az alma, banán, bogyós gyümölcsök, grapefruit, szőlő, kiwi, narancs, barack, körte és a szilva, míg közepes glikémiás indexszel rendelkeznek a mézdinnye, füge és az ananász. A magas glikémiás indexű gyümölcsök például a datolya és a görögdinnye.

Nem mindegy tehát, hogy mit és milyen formában fogyasztunk: cukorbetegek esetén az alacsony glikémiás indexű, nyers, rostban gazdag gyümölcsök változatos fogyasztása javasolt!

Fotó: pixabay.com