Méhcsípés: mit tegyünk és mit ne?

Ma már könnyen kimutatható a méhcsípés allergia.

Egy viszonylag gyakran előforduló panasszal, kérdéssel fordult nemrégiben hozzánk egy szülő. Gyermekét megcsípte a méh. Mi ilyenkor a teendő? Mikor forduljunk orvoshoz? Kiket veszélyeztet a méhcsípés következtében kialakuló, életveszélyt jelentő állapot: az anafilaxia? Az orvos válaszol.

méhcsípés allergia

Fotó: Pixabay.com

Mi a teendő méhcsípés esetén?

A méhek alapvetően nem agresszív állatok és általában akkor csípnek, ha veszélyben érzik magukat vagy bántjuk őket. Nemcsak a méh, hanem számos egyéb rovar, mint például a darázs is megcsíphet minket.

Méhcsípés után azonnal menjünk el a helyszínről (a csípés után a méhek egy olyan feromont bocsájtanak ki, amely riasztja és figyelmezteti a többi méhet a veszélyre). Ezt követően a lehető leghamarabb el kell távolítani a fullánkot, de úgy, hogy az ujjainkkal ne csípjük össze (ujjainkkal pöcköljük ki a fullánkot vagy valamilyen élesebb tárggyal távolítsuk el)! Ennek magyarázata az, hogy a bőrünkbe fúródott fullánk szövetrész még tartalmazza a méreganyagokat és ha nem távolítjuk el, mindinkább több méreganyag jut a szervezetünkbe, sőt a bőrünkbe maradt fullánk egy ún. idegentest reakció következtében fokozhatja a gyulladást is.

Mint említettem a csípés során méreganyagok kerülnek a szervezetünkbe, de a legtöbb esetben ez csak helyi szinten válthat ki gyulladást, melynek jelei: a csípés helyén duzzanat, vörös elszíneződés, fájdalom jelentkezik, továbbá az érintett bőrterület kissé melegebb tapintatúvá is válik, esetleg viszketés jelentkezhet. Ez a helyi reakció a csípés után pár percen belül megjelenik és órák, ritkább esetben napok múlva elmúlik.

A csípés helyét nem szükséges fertőtleníteni. Ajánlatos ilyenkor az érintett végtagot felpolcolni, a fájdalom miatt helyileg hideg vizesruhával borogatni, óvatosan jegelni (a jég közvetlenül ne érintse a bőrünket, mert fagyási sérülést okozhat, inkább egy törölközőbe helyezze a jégkockákat és a törölköző érintkezzen a bőrünkkel). Nagyobb fájdalom esetén –ha szükséges- fájdalomcsillapítót is bevehet.

A viszketés, duzzanat csökkentésére antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedése javasolt. Kalcium pezsgőtabletta vagy injekció bevétel nem szükséges és nem is javasolt! A kalcium hatástalan a méh vagy darázscsípésre és ennek alkalmazása értelmetlen!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ritkán előfordul, hogy a duzzanat naggyá és ijesztővé válik. A duzzanat átmérője ilyenkor meghaladhatja a 10 cm-t is és a méhcsípés után átlagosan 2 nap múlva a legrosszabb. Ilyen esetben az antihisztaminon kívül megpróbálható szteroid szedése is, egyszeri alkalommal 1 mg/testtömeg (Kg) dózisban.

méhcsípés allergia

Fotó: flickr.com

Fontos információ! Az emberek 1-2 %-a allergiás a méh vagy darázscsípésre (vagyis akár százezer magyar embert is érinthet). Anafliaxia esetén azonnal orvoshoz kell fordulni vagy a mentőket hívni (112).

Anafilaxiás reakcióról beszélhetünk, ha a csípés után:

  • légszomj, rekedtség, nehézlégzés alakul ki.
  • bágyadtság, gyengeségérzése van.
  • ájulás, eszméletlenség alakul ki.
  • duzzadni kezd az arca, füle, torka, nyelve.
  • akkor is hívja a mentőket, ha a csípés a nyelvet vagy torkot érintette!

Hogyan védekezzünk az allergia ellen?

A méh vagy darázscsípés ellen sajnos nem tudunk védekezni, leginkább csak úgy, ha elkerüljük őket. Azonban az allergiás tüneteket megakadályozhatjuk. Ma már léteznek különféle tesztek, mellyel kimutatható a méhcsípés allergia.

A teszt csak annál végezhető el, akit már legalább egyszer csípett meg méh vagy darázs. A vizsgálat során vért vesznek és a méh vagy darázsméreg ellen termelődött specifikus IgE ellenanyagok kimutatását végzik.

Amennyiben a vizsgálat egyértelműen pozitív, akkor a szakorvos egy adrenalin hatóanyagú, önbelövő injekciót ír fel. 

méhcsípés allergia

Fotó: Pixabay.com

A páciensek ezt könnyen magukkal tudják hordani (jellemzően táskában vagy kabátban, autóban stb.). Darázs vagy méhcsípés esetén ezt az önbelövő injekciót a combba kell szúrni, ezzel megakadályozhatjuk a sokszor életet veszélyeztető, allergiás reakció kialakulását.

0 Tovább

Ezt kell tudni a tejallergiáról és laktózérzékenységről!

Mik a tünetek és hogyan lehet kivizsgálni?

Sok esetben tévesen egy betegségnek tekintik a laktóz intoleranciát és a tejfehérje-allergiát, azonban fontos tudni, hogy bár mindkét esetben a tej egyik összetevője okozza a tüneteket, azonban mind az allergén, mind a tünetek eltérnek egymástól a két betegség esetén.

Fotó: Pixabay.com

Mi áll a betegségek háttérben?

A laktóz intolerancia azért alakul ki, mert a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tejben található laktózt, vagyis a tejcukrot. Normális esetben ezt a folyamatot a vékonybélben található laktáz enzim végzi, azonban ha valakinek túl kevés van, vagy egyáltalán nincs a laktáz enzimből, azoknál a laktóz tovább halad az emésztőrendszerben egészen a vastagbélig. Ennek következtében a tejcukor egyrészt vizet szív magához, ami miatt hígabb lesz a széklet, másrészt a vastagbélben található bélbaktériumok hatására a lebontása helyett erjedés történik, ami sok, kellemetlen szagú gáz képződésével jár.

A szervezet laktáz enzim szintje az életkor előrehaladtával általában csökken, így a laktóz intolerancia 20-40 éves kor körül jelentkezik leggyakrabban. Nagyon ritkán előfordulhat veleszületett formában is.

A tejfehérje-allergia ezzel szemben a tejben megtalálható fehérjék valamelyike (kazein, β-laktalbumin, α-laktoglobulin) elleni túlérzékenységet jelenti. Ebben az esetben a szervezet hibásan veszélyként ismeri fel a bevitt tejfehérjét, és kóros immunreakció alakul ki ellene.

Az allergiás betegségek nagy részéhez hasonlóan a tejfehérje-allergia is öröklődő jelleget mutat, tehát nagyobb eséllyel alakul ki a gyermekben, ha a családban van allergiás beteg. A tejfehérje-allergia általában már gyermekkorban kialakul.

Mik a tüneteik?

Laktóz intolerancia esetén tejfogyasztást követően elsősorban emésztőrendszeri tünetek alakulnak ki: hasmenés, puffadás, hasi görcsök, bélgáz, hányinger, néha hányás.

A tejfehérje-allergiában tej bevitelére sokkal változatosabb tünetek alakulnak ki: gyakoriak a bőrtünetek (viszkető, vöröses foltok, ekcéma), a felső légúti tünetek (nehéz légzés, asthma-szerű tünetek, súlyos esetben gégevizenyő), valamint megjelennek emésztőrendszeri tünetek is (puffadás, hasi görcsök, hányinger, hasmenés).

Milyen vizsgálatokkal lehet kimutatni őket?

A laktóz intolerancia kimutatására többféle vizsgálat is rendelkezésre áll, melyek közül jelenleg a hidrogén kilégzési tesztet használják a diagnózis felállítására. Ennek során a beteg laktózt tartalmazó oldatot iszik, majd három órán át fél óránként megmérik a kilégzett levegő hidrogén tartalmát. Laktóz intolerancia esetén a kilégzett levegő hidrogén tartalma megnő, mivel a laktóz bélbaktériumok által történő bontása során sok hidrogén gáz keletkezik, mely a vérbe bejutva a tüdőn át ürül ki.

A tejfehérje allergia kimutatása bőr-teszt, vagy vérből végzett vizsgálat során történik. A diagnózis felállítására a vérből végzett vizsgálat a legalkalmasabb, melynek során a vérben keringő, tejfehérje ellen képződő ellenanyagokat vizsgáljuk.

Mindkét betegség esetén igaz, hogy amennyiben a tejtermékek fogyasztását kiiktatva az étrendből a tünetek szűnnek, majd fokozatosan újra elkezdve a tej fogyasztását, a tünetek újra visszatérnek, felmerül valamelyik betegség jelenlétének alapos gyanúja.

Milyen lehetőségek vannak a kezelésre?

Alapvetően mindkét betegség kezelésének alapját a tejmentes diéta tartása jelenti.

Laktóz intolerancia esetén ma már sok tejtermék laktózmentes változata kapható az üzletekben. Emellett a laktáz enzim manapság már tabletta, valamint cseppek formájában is elérhető a patikákban, drogériákban, így az étkezések mellett ezek használata esetén ma már laktóz intolerancia esetén nem kell lemondanunk a tejtermékek fogyasztásáról.

Tejfehérje érzékenység esetén ellenben csak a szigorú tejmentes diéta jelenti a megoldást. Fontos odafigyelni, hogy a tejtermékek mellett a pékáruk, sütemények, felvágottak, és egyéb késztermékek is tartalmaznak tejfehérjét, így ezek fogyasztását is kerülni kell, ezért gondosan olvassuk el az összetevőket az élelmiszerek vásárlásakor!

Amennyiben tehát tej fogyasztása után emésztőrendszeri, vagy esetleg bőr-, vagy légúti tüneteket észlel, mindenképpen keresse fel háziorvosát, vagy allergológus szakorvost a további kivizsgálás céljából!

0 Tovább

Ugyanaz a panasz újra és újra – allergiás vagyok?

Tüsszögés, orrfolyás minden tavasszal, vagy éppen hasfájás tejivás után, bőr- vagy szemviszketés az új háziállat érkezésekor – a diagnózis: allergia. De mit is takar ez az állapot, és miért reagál így a testünk teljesen hétköznapi dolgokra, míg például a szomszédunké nem?

allergia pollen parlagfű

Designed by Pixabay.com

Mi is az az allergia, miért alakul ki?

Az allergia az immunrendszerünk túlzott válasza olyan, környezetünkben jelen lévő dolgokra, melyek egyébként nem jelentenek veszélyt a szervezetre nézve. Az allergiás reakciót kiváltó tényezőket allergéneknek nevezzük. Az általuk kialakított túlzott immunválasznak a következtében a szervezetünkben egy gyulladásos folyamat alakul ki, melynek következtében különböző tüneteket tapasztalhatunk. Ezt úgy lehet talán szemléltetni, mintha egy ártalmatlan turista ellen egy teljes hadsereget küldenénk, akik a turistán kívül minden ártatlan szemlélődőt is megtámadnak, nagyobb kárt téve az arra járókban, mint a „betolakodóban”.

Allergia kialakulhat gyermekkorban, vagy akár felnőtt korban is. Gyermekekben gyakoribbak az allergiák, azonban a fiatal korban kialakult allergia az esetek egy részében „kinőhető”, míg a felnőttkorban kezdődő allergiák általában az élet végéig megmaradnak.

Az allergiás megbetegedések száma napjainkban egyre növekszik. Ennek a jelenségnek biztosan nem tudjuk még az okát, de több elmélet is született a magyarázatára. A leginkább elfogadott elmélet szerint a higiénia terjedésével a szervezetünk egyre kevesebb kórokozóval találkozik, így az immunrendszernek kevesebb esélye van a megfelelő fejlődésre, és emiatt azonosítja az egyébként ártalmatlan környezeti hatásokat is veszélyeztetőként.

Mire lehetünk allergiásak?

A válasz egyszerű: szinte bármire.

A leggyakrabban azonban a következő allergiák alakulnak ki: pollen allergia (vagy szénanátha), por allergia, állatszőr allergia, ételallergiák (magvak, tej, tojás, stb.), rovarcsípés allergia, gyógyszerallergia, latex allergia, de a felsoroltakon kívül rengeteg oka lehet az allergiás reakcióknak, többek között a tisztítószerek, kozmetikumok egyes összetevői ellen is gyakran alakul ki túlérzékenység.

A különféle allergiákról, tüneteikről, megelőzésük és kezelésük lehetőségeiről a következő hetekben bővebben is olvashatnak majd.

Azt hiszem, allergiás vagyok: mit tegyek?

Amennyiben allergiára utaló tüneteket tapasztalunk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen egyes allergiák gyógyszeresen, míg mások például diéta tartásával kezelhetővé válnak. Allergiára utaló tünetek lehetnek az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:

Égő, viszkető szem, könnyezés, orrfolyás, tüsszögés mindig ugyanabban az évszakban, vagy akár évszaktól függetlenül jelentkezve pollen- vagy porallergiára utal.

Bőr- és szemviszketés, bőrkiütések megjelenhetnek por-, állatszőr-, latexallergiában, vagy akár rovarok, kozmetikumok, vagy bármilyen bőrünkkel érintkező anyaggal szembeni túlérzékenység esetén.

Hasfájás, puffadás, hányás, hasmenés, akár köhögés, légzési vagy nyelési nehézség bizonyos ételek fogyasztása után valamilyen ételallergiára utalhat.

Fontos kiemelni, hogy míg a legtöbb esetben enyhébb allergiás tünetekről beszélhetünk, egyes esetekben kialakulhat súlyos allergiás reakció, vagyis anafilaxia, melynek a tünetei lehetnek: bőrpír, bőrduzzanat, erős hasi fájdalom, hányás, a szem, arc, száj duzzanata, légzési és nyelési nehézség, sípoló, erőlködő légzés, legsúlyosabb esetben eszméletvesztés, a légutak teljes elzáródása. Ez azonnal orvosi beavatkozást igénylő állapot, ilyen esetekben késlekedés nélkül hívja a 112-t!

Amennyiben tehát felmerül Önben a gyanú, hogy valamilyen allergiában szenved, első lépésként éredemes felkeresnie háziorvosát. Amennyiben ő szükségét látja, allergológiai szakrendelésre fogja Önt utalni, ahol felderítésre kerülhet a tüneteinek hátterében álló allergén, valamint részletes információt kaphat a tünetek enyhítésére, megszűntetésére rendelkezésre álló lehetőségekről is.

0 Tovább

ONLINE ORVOSI TANÁCSADÁS

Mi a panasz?

blogavatar

Orvosi blog, mely Önnek szól! A szakmailag hiteles tartalmakat mindenki számára közérthető formában jelenítjük meg. Naponta frissülő tartalmainkkal az Ön egészségét, egészségértését szolgájuk! Blogunkat használja egészséggel! :)

Weboldal

Címkefelhő

napi egészségtipp (5)sbo (3)sürgősségi (3) (2)védőoltás (2)allergia (2)orvos (2)akut alapellátási egység (2)mozgás (2)Szárazszem (1)folyadékbevitel (1)folyadék (1)víz (1)Calcium (1)Kálcium (1)Miért horkolunk? (1)depresszió (1)magnézium (1)Szemviszketés (1)Antibiotikum (1)Csuklás (1)Laborvizsgálat (1)Magas vérnyomás (1)Szúr az oldalunk futás közben (1)glutén érzékenység (1)ételek és gyógyszerek kölcsönhatása (1)Szegénység (1)Tejallergia (1)laktózérzékenység (1)Cukorfogyasztás (1)magas vérnyomás (1)árpa a szemen (1)Húsvéti reggeli (1)Fronthíradó (1)Egészségügyi hírek (1)Kávé fogyasztás (1)Édesítőszerek vs. cukor (1)Szívinfarktus (1)Koleszterin (1)Karikás szem (1)Alvás (1)Napszúrás (1)Hőguta (1)Lyme-kór (1)Kánikula (1)Szúnyogcsípés (1)Gyermekkori elhízás (1)Stressz (1)Stroke (1)Bakteriofág (1)Daenerys (1)zuhanyzás hányszor? (1)Orvosmeteorológia (1)antibiotikum (1)vírus (1)Mirelit kaják (1)Elhízás (1)Energetizáló tippek (1)Nátrium-glutamát (1)Emlékezet (1)méhcsípés (1)orvosvalaszol (1)influenza (1)HPV (1)szja adókedvezmény (1)beteg adókedvezmény (1)magánellátás (1)méhnyakrák (1)köhögés (1)kanyaró (1)mellfájdalom (1)kimerültség (1)fáradtság (1)köhögéscsillapítás (1)vállalkozó orvosok (1)orvoslicit (1)szakellátás (1)szakrendelő (1)alapellátás (1)háziorvos (1)sürgősségi betegellátás (1)szakvizsga (1)orvosi tippek karácsonyra (1)orvoshiány (1)triázs (1)hogyan kerüljük el az orvost (1)házi patika (1)rák ellenszere (1)hosszú élet titka (1)meddőség (1)Puffadás (1)vitaminok (1)fájdalmas vizelés (1)vizelet csíp (1)hasi görcs (1)teltségérzet (1)pollen (1)korpás haj (1)korpásodás (1)orvosi ügyelet (1)terhes vitamin (1)magzatvédő vitamin (1)szűrővizsgálat (1)szűrővizsgálat férfiaknál (1)mellrák (1)fél egészség (1)lustaság (1)prosztatarák (1)vesekő (1)Magnézium (1)az orvos válaszol (1)hajhullás (1)pihentető alvás (1)parlagfű (1)

Feedek