Egy reggeli ébresztő kávé, egy ebéd utáni eszpresszó, vagy egy délutáni cappucino egy jó beszélgetés mellé – sokak számára elképzelhetetlenek a mindennapok kávé nélkül. Akár élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, akár az íze kedvéért, mint az életben a legtöbb jó dologgal, a kávéfogyasztással is érdemes mértékletesnek lennünk. A kávéban lévő koffein ugyan kis mértékben jótékony hatásokkal is rendelkezik, azonban túlzott fogyasztása káros hatással lehet a szervezetre, főleg, ha valaki eleve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenved. Így felmerül a kérdés, milyen alternatív lehetőségekkel érhetjük el kávéfogyasztás nélkül a koffein nyújtotta serkentő hatást, és őrizhetjük meg egészségünket is egyúttal?

Fotó: Pixabay.com

1.  Igyunk elég vizet!

A dehidrációnak, vagyis szervezetünk vízhiányának jelei lehetnek fáradtság, fejfájás, koncentrációs problémák. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, érdemes először meginni 1-2 pohár vizet. Sokan elkövetik a hibát, hogy csak akkor isznak, amikor szomjasnak érzik magukat, és nem figyelnek oda, hogy meglegyen a napi 1,5-2 l folyadékbevitel, ennek következtében a nap végére fáradtnak, erőtlennek érzik magukat. Ilyen esetben a kávéfogyasztás ronthat is a helyzeten, hiszen a koffein vizet von el a szervezetből, súlyosbítva az eleve fennálló vízhiányt.

2. Cikória kávé

Az őrölt cikória íze nagyon hasonlít a kávéra, azonban nem tartalmaz koffeint, így nem rendelkezik annak negatív érrendszeri hatásaival sem. A cikóriakávé továbbá sok inulin nevű rostanyagot tartalmaz, melynek következtében hozzájárul az egészséges bélműködés elősegítéséhez.

3. Zöld tea

A zöld tea serkentő hatását elsősorban a benne található koffein adja, azonban koffeintartalma lényegesen alacsonyabb a kávénál, és lassabban is szívódik fel. Míg kávéfogyasztás után a serkentő hatás pár órán belül elmúlik, és kifejezett fáradtság veszi át a helyét, addig a lassú felszívódás miatt a zöld tea fogyasztása után ez nem jellemző. A zöld tea továbbá gazdag antioxidánsokban, és rendszeres fogyasztása testsúly csökkentő, valamint koncentráció és memória serkentő hatással is rendelkezik.

4. Zöld turmix, vagy zöldséglevek

Sok zöldség fogyasztása jelentősen növelheti energiaszintünket. Ezt nem csak saláták, zöldségköret fogyasztásával tehetjük meg, hanem akár meg is ihatjuk a zöldségeket! A bennük található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat, emellett támogatják emésztőrendszerünk egészséges működésének fenntartását, és a rendszeres zöldségfogyasztás vérzsír szint csökkentő hatással is rendelkezik. A zöldségeket gyümölcsökkel kombinálva mindenki megtalálhatja a saját ízlésének, valamint szervezetének igényeinek leginkább megfelelő kombinációt, csak arra ügyeljünk, hogy az alapanyagok nagyobbik részét a zöldségek tegyék ki!

5. Rendszeres testmozgás

A testmozgás serkenti a keringést, így nem csak izmaink, hanem az agyunk is több vért, ennek következtében több tápanyagot, oxigént kap. Próbáljunk ügyelni arra, hogy naponta legalább 30 percet mozogjunk, ami lehet akár séta, futás, biciklizés, vagy bármilyen tetszőleges mozgásforma. Ha ülő munkát végzünk, érdemes napközben 10-15 percre felállnunk az asztal mellől, és sétálni egyet, lehetőleg szabad levegőn – ez ugyanis bizonyítottan fokozza a koncetrációs képességet, a produktivitást, és kreativitást. A rendszeres testmozgás gondolkodást serkentő hatásán túl rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik, többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását is.

Rendszeres, nagy mennyiségű kávéfogyasztás helyett tehát érdemes kipróbálni alternatív serkentő módszereket is, hiszen ezek alkalmazásával nem csak éberségünket, produktvitásunkat fokozhatjuk, hanem egyúttal egészségünkért, testünk helyes működéséért is sokat tehetünk!