Ezen ajánlások betartásával világszerte kb. 35%-kal lehetne csökkenteni a demencia kialakulásának gyakoriságát

Világszerte kb. 50 millió ember szenved demenciában, és ez a szám becslések szerint 2050-re akár 153 millióra is növekedhet. A demencia jelentősen rontja az életminőséget, és a családtagok számára is nagy terhet jelent a demens családtag ellátása. Éppen ezért fontos, hogy azonosítsuk a lehetséges kiváltó tényezőket, és ezek elkerülésével törekedjünk a betegség kialakulásának megelőzésére.

Fotó: pixabay.com

A The Lancet című folyóiratban megjelent irányelvek szerint 12 rizikófaktor felelős a demciák 40%-ának kialakulásáért, ezen tényezők tudatos elkerülésével tehát lényegesen csökkenthető volna a demencia kialakulásának előfordulása.

Az ajánlás szerzői felhívják a figyelmet, hogy a demencia előfordulásának csökkentésére nem elég csupán az egészséges életmódra való felhívás, nemzeti szintű programokra van szükség az egyes területek közötti különbségek csökkentése, valamint a betegség kialakulásában szerepet játszó környezeti tényezők mérséklése érdekében.

Az ajánlásban a demencia kialakulásában szerepet játszó tényezők figyelembevételével 9 olyan javaslatot fogalmaztak meg, melyek segítségünkre lehetnek a demencia kialakulásának megelőzésében:

  1. Törekedjünk arra, hogy a szisztolés vérnyomásérték 130 Hgmm alatt legyen 40 éves kor felett.
  2. A zajszennyezés csökkentésével, hangos zajok kerülésével védjük hallásunkat, a halláskárosodottak számára támogassuk a hallókészülékek használatát.
  3. Csökkentsük a levegőszennyezés mértékét, kerüljük a másodlagos dohányfüstöt.
  4. Törekedjünk a fejsérülések megelőzésére (főleg az ebből a szempontból veszélyeztetett szakmákban).
  5. Kerüljük a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, ne fogyasszunk heti 21 egységnél több alkoholt. (Egy kupica rövid ital 1 egység, egy pohár bor 1.5 egység, egy doboz sör 2 egység alkoholnak felel meg.)
  6. Előzzük meg a dohánytermékek használatát, szokjunk le a dohányzásról, és segítsünk másokat a leszokásban.
  7. Biztosítsuk a gyermekek számára a megfelelő oktatást és az egyenlő továbbtanulási lehetőségeket.
  8. Figyeljünk oda a fizikai aktivitásra nem csak fiatal korban, de közép- és időskorban is.
  9. Törekedjünk az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának visszaszorítására.

Ezen ajánlások betartásával világszerte kb. 35%-kal lehetne csökkenteni a demencia kialakulásának gyakoriságát, mely nagyban segítene az idősek és családtagjaik életminőségének javításában, valamint társadalmi, gazdasági előnyökkel is járna. A demencia előfordulásának csökkentése tehát egyrészt a törvényhozók felelőssége, másrészt mindannyian tehetünk azért, hogy csökkentsük saját és környezetünk rizikóját demencia kialakulására nézve.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-07-forty-percent-dementia-cases-factors.html