Mindannyian hallottuk már, hogy ha túl sok cukrot eszünk, az rossz hatással van az egészségünkre. Ilyenkor elsősorban nem a természetesen is cukrot tartalmazó ételeinkről beszélünk, mint például a gyümölcsök, vagy a tej, hanem azokról az élelmiszerekről, melyek hozzáadott cukrokat tartalmaznak, például a készételek, cukros üdítőitalok, tejipari termékek. Sokszor olyan élelmiszerek is hozzáadott cukrot tartalmaznak, melyekre nem is gondolnánk, például a pékáruk, vagy a paradicsompüré. Miért intenek minket óva a sok cukor fogyasztásától, és milyen hatással van a túlzott cukorbevitel szervezetünkre?

Fotó: Pixabay.com

Az elhízás a nagy mennyiségű cukor fogyasztás leginkább ismert következménye. A szervezet által fel nem használt cukor zsírrá alakul, és zsírszövet formájában tárolódik a szervezetben. A túlzott cukorbevitel következtében kialakuló elhízás különösen veszélyes, mert nem csak a bőr alatti zsírszövet növekszik, hanem a szervek körül is zsírréteg alakul ki, mely az egyes szervek elégtelen működését okozza. Az elhízás következtében továbbá növekszik egyes betegségek kialakulásának kockázata, többek között nő az inzulinrezisztencia, és akár tumorok kialakulásának kockázata is.

A vérben keringő cukor sejtekbe történő felvételéhez inzulinra van szükség, melyet a hasnyálmirigy termel. Cukros ételek fogyasztása esetén a magas vércukorszint miatt a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie, míg végül teljesen kimerül, és többé nem lesz képes inzulin előállítására. Ennek következtében inzulin hiány alakul ki, így a vérben keringő cukrot a sejtek nem tudják felvenni, 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

A készételek jelentős részében édesítésre cukorként nem glükózt, hanem fruktózt használnak. A fruktózt a glükózzal ellentétben nem minden sejt, csak a májsejtek veszik fel, és egy glikogén nevű molekulává alakítva raktározzák. Amikor a májraktárak megtelnek, a további bevitt fruktóz zsírrá alakul, amely zsírmáj kialakulásához vezethet.

A magas cukorbevitel a vércukor növelésén túl a triglicerid szintet is emeli, így növeli a szív-érrendszeri betegségek, valamint érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Ennek következtében növekszik a szívinfarktus, stroke létrejöttének esélye.

Túl sok cukor fogyasztása a bőrünkre is rossz hatással van. A bőrben ilyenkor gyulladás alakul ki, mely miatt gyakoribb a pattanások, akne létrejötte. A cukor felhalmozódása során továbbá olyan anyagok szabadulnak fel, melyek károsítják a bőr rugalmasságát adó kollagént, így gyorsabban öregszik, ráncosodik a bőr.

Gyermekkorában mindenki hallotta, hogy ha sok cukrot eszünk, elromlanak a fogaink. Ez valóban így van, a magas cukorbevitel hatására fogszuvasodás alakulhat ki.

A cukorfogyasztás idegrendszerünk működését is negatívan befolyásolhatja. Cukros ételek fogyasztása után először energikusabbnak érezzük magunkat, mivel a hirtelen megnövekedett vércukorszint miatt sejtjeink sok energiához jutnak – azonban éppen ilyen hirtelen esik vissza cukorszintünk, mely miatt fáradtabbnak, erőtlenebbnek érezhetjük magunkat. A hosszú távú cukorfogyasztás agyi jutalmazórendszerünk átalakulása miatt akár depresszió kialakulásához is vezethet, és összefüggésbe hozták kognitív hanyatlás, demencia kialakulásával is.

Érdemes tehát odafigyelnünk arra, hogy minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó ételt együnk. Kerüljük a készételek, kekszek, chipsek, cukros üdítők fogyasztását, helyette fogyasszunk vizet, gyümölcsöket, nem ízesített tejtermékeket, és amennyiben lehetőségünk van rá, készítsük el ételeinket friss, feldolgozatlan alapanyagokból.

A csökkent cukorbevitel jótékony hatásai nem csak hosszútávon mutatkoznak meg, hanem akár a mindennapokban is kiegyensúlyozottabbnak, energikusabbnak érezhetjük magunkat!