Minden évben rengeteg anyagot vizsgálnak a rákkutatók, és most újabb elemek kerülhetnek fel a rákkeltő anyagok hosszú listájára, adta hírül a BBC. A diétázók által közkedvelt aszpartám és a gyógyító tulajdonságairól ismert aloe vera is megtalálható lesz a legújabb listán, derül ki a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) legfrissebb kiadványából, melyet július 14-én publikálnak majd.

De mi is pontosan ez a lista és milyen következményekkel járhat ez számunkra?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által összeállított rákkeltő anyagok listáját a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) készíti el, négy különböző kategóriába sorolva olyan anyagokat is, amelyek közül sok mindennapjaink részét képezi. Az aszpartám, melyet az alacsony kalóriatartalma és édes íze miatt sokan használnak, most a "lehetségesen rákkeltő" kategóriába került. Hasonlóan került fel a listára az aloe vera is, melynek vastagbélrákot okozó hatásait patkányokon végzett vizsgálatok igazolták.

A lehetségesen rákkeltők listájára kerültek, többek között a benzin, a bitumen, vagy akár az ázsiai savanyított zöldségek is. A listán szereplő tételek között továbbá olyan szakmák is megtalálhatóak, mint a fodrászok, szobafestők, hegesztők, vagy az asztalosok - az ilyen munkák során ebben a szakmában dolgozók ugyanis gyakran kerülnek kapcsolatba különböző vegyszerekkel.

Az aszpartám esetében korábban a kutatók megállapították, hogy napi 50 mg/testtömeg-kilogramm bevitel felett van káros hatása, ami nagyjából 19 dobozos diétás kólának felel meg. Ha tehát nem szeretnénk túllépni ezt a határt, érdemes odafigyelni a csomagolásokon található E951 jelzésre.

Ez a frissített lista nem csupán tudományos érdekesség, hanem olyan információ, amely befolyásolhatja az egészséges életmódra törekvők döntéseit. Ahogy a kutatások tovább fejlődnek, az új ismeretek segítenek minket abban, hogy még tudatosabban gondoskodhassunk egészségünkről és jóllétünkről.

Fotó: pixabay.com