Gyakran jelentkező, sokszor súlyos hasi panaszok, melynek okát újabb és újabb vizsgálatok során sem sikerül kideríteni – ilyen esetben felmerül a lehetőség, hogy irritábilis bél szindrómával állunk szemben. De mit is takar ez a betegség, milyen tünetei vannak, és honnan tudhatjuk, ez áll-e a panaszaink hátterében?

Fotó: pixabay.com

Mi az az irritábilis bél szindróma, mik a tünetei?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a népesség jelentős hányadát érintő, jelenleg még ismeretlen okból kialakuló, emésztőrendszeri panaszokkal járó betegség. Mivel a betegség hátterében szervi elváltozás nem mutatható ki, ezért diagnózis felállítása sem egyszerű, éppen ezért a diagnózishoz vezető út mind a beteg, mint az orvos számára hosszú és frusztráló lehet. A szervi eltérés hiánya ellenére a panaszok nagyon is valósak, és az irritábilis bél szindrómában szenvedők számára nagyon megkeseríthetik a mindennapokat, és megfelelő kezelés hiányában akár súlyos lelki problémákat is okozhatnak.

Az IBS leggyakoribb tünetei a görcsös jellegű hasi fájdalom, puffadás, hasi diszkomfort érzés, hasmenés, székrekedés, vagy a kettő váltakozása, bélgázosság, és egyes esetekben fehéres nyák a székletben. A betegséget jellemző panaszokat kiválthatja lelki megterhelés, stressz, vagy akár bizonyos ételek is.

Mi okozhatja?

Bár a betegség pontos oka nem ismert, több elmélet is született a tünetegyüttes magyarázatára. Az első elmélet szerint az irritábilis  bél szindrómában szenvedő betegek idegrendszere érzékenyebb az emésztőrendszeri folyamatokra, így a bélfal feszülését például puffadás, vagy a széklet áthaladása során fájdalomként éli meg a szervezet, míg a legtöbb ember esetén ezek legfeljebb enyhe diszkomfort érzetet okoznának.

Egy másik elmélet szerint a válasz a bélfal mozgásában keresendő. Az emésztés során a bélrendszer izomzata a táplálék továbbítására összehangolt izomösszehúzódásokat végez (perisztaltika). Amennyiben ezek az izomösszehúzódások a normálisnál erősebbek, vagy éppen tovább tartanak, az fájdalmat, puffadást, valamint hasmenést okozhat. Ha pedig a normálisál gyengébben húzódik össze a bélfal, a táplálék lassabb továbbhaladása miatt székrekedés alakul ki.

Mivel a nők 3-4-szer gyakrabban szenvednek irritábilis bél szindrómában, mint a férfiak, a betegség hátterében hormonális hatások szerepe is felmerült. Ezt az elméletet támasztja alá, hogy nők esetén a menstruáció alatt a panaszok általában fokozódnak.

Hogyan lehet felismerni az IBS-t, mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A betegség tünetei változatosak lehetnek és számtalan más kórállapot tüneteit utánozhatják, és mivel hátterében szervi eltérés nincs, egyértelmű diagnózist általában azután lehet felállítani, ha a panaszok hátterében a szervi eltérést kizártuk. Ez azért kifejezetten fontos, hiszen egyes kórállapotok súlyos szövődményekkel is járhatnak, ha nem vesszük észre őket időben.

Az irritábilis bél szindróma helyett más betegséget is kell keresni, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni:

  • véres széklet
  • a székelési habitus hirtelen megváltozása
  • hányás, fogyás
  • éjszakai hasmenés
  • ismeretlen eredetű vérszegénység
  • nyelési nehézség
  • vagy székeléstől független, állandó jellegű hasi fájdalom esetén.

Hogyan kezelhető az IBS?

Az esetek jelentős részében a betegség diétás, valamint életvezetési tanácsok betartásával kezelhető. Az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek érdemes kerülni a tejtermékek és bizonyos pékáruk nagy mennyiségű fogyasztását, a kávét, alkoholt, csokoládét, szénsavas üdítőitalokat, és minden olyan ételt és italt, mely saját tapasztalatuk szerint a tünetek kialakulását elősegíti.

A lelki megterhelés és a stressz jelentős szerepet játszik a panaszok kialakulásában, így érdemes kerülni a stresszhelyzeteket, valamint a stressz és érzelmi megterhelések feldolgozására megfelelő kezelési stratégiák kidolgozása és elsajátítása is nagyon fontos.

Amennyiben a diéta és életmód változtatása ellenére sem szűnnek a panaszok, a hasi fájdalom és puffadás csökkentésére számos görcsoldó és fájdalomcsillapító gyógyszer áll rendelkezésre. Hasmenés esetén hasfogó, míg székrekedéses panaszok esetén hashajtó terápia válhat szükségessé.

A betegség hátterében álló hangulati tényezők kezelésére antidepreszáns terápia is szükségessé válhat, mely nem csak a depressziót csökkentheti, de a bélrendszer túlérzékenységéért felelős idegsejtek működését is kedvezően befolyásolja.

Az irritábilis bél szindróma diagnózisa a változatos tünetek és a szervi eltérés hiánya miatt tehát nem egyszerű, amennyiben azonban Ön a fentiekhez hasonló tünetekkel küzd, a panaszok okának kiderítése, és egyéb betegségek kizárása érdekében érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia.