A terhesség során minden anyuka tudja, hogy kifejezetten fontos odafigyelnie, mit eszik, hiszen a változatos, tápanyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozással segítheti leginkább gyermeke megfelelő fejlődését. Azonban olyan ételek is tartalmazhatnak kis mennyiségben mérgező anyagokat, melyekről nem is sejtenénk, és ezek az anyagok alattomos módon befolyásolhatják a magzat fejlődését.

Fotó: pixabay.com

Az Environment International tudományos folyóiratban megjelent, svéd kutatók által végzett tanulmány eredményei szerint a terhesség első trimesztere alatt elfogyasztott, az anya hormonrendszerét befolyásoló méreganyagok alacsonyabb IQ szintet okozhatnak a születendő gyermekben.

A kutatók 26 különböző méreganyag szintjét vizsgálták az anyukák vérében és vizeletében a terhességük első trimesztere alatt. A vizsgált méreganyagok egy részéről már bizonyított, hogy hatással van a hormonrendszerünk működésére, míg más toxinokról egyelőre csak feltételezett ez a hatás. A vizsgált méreganyagok között volt például a BPA (biszfenol A), mely egyes élelmiszerek műanyagcsomagolásában található, továbbá ftalátok, növényvédő szerek, és más, feldolgozott élelmiszerekben megtalálható méreganyagok is.

A vizsgálatban részt vevő anyukák gyermekeit ezután 7 éves korban vizsgálták meg a kutatók, és azt találták, hogy azon anyukáknál, akiknek a szervezetében magasabb volt a kémiai anyagok szintje a terhesség alatt, alacsonyabb volt a gyermekük IQ szintje. Különösen igaz volt ez az összefüggés fiúk esetén, akiknek átlagosan 2 ponttal alacsonyabb IQ szintet mértek, mint társaiknál.

A vizsgált kémiai anyagok közül az IQ szintre leginkább a BPH (biszfenol H) volt rossz hatással, mely a műanyagokban a BPA helyettesítésére alkalmazott vegyület. A vizsgálati eredmények szerint tehát a BPH ugyanúgy káros hatással van a gyermekekre, mint a BPA.

A kutatók a BPH mellett további olyan kémiai anyagokat is azonosítottak, melyektől óvakodni kell: növényvédőszerek, melyek a gyümölcsök és zöldségek felületén találhatóak; polifluoroalkil vegyületek, melyek tisztítószerek összetevői; antibakteriális szappanokban megtalálható triclosan; ftalátok, melyek lágy műanyagcsomagolásokban és kozmetikai termékekben találhatóak.

A legtöbb vizsgált kémiai anyag csak rövid ideig található meg szervezetünkben, ami ez esetben azt jelenti, hogy már kis mennyiségben is problémákat okozhatnak terhesség alatt. Fontos tehát odafigyelni, az egyes táplálékokkal milyen méreganyagot juttatunk szervezetünkbe, mivel akár rövid ideig tartó kitettség is maradandó károkat okozhat a gyermek fejlődésében.

További vizsgálatok szükségesek arra nézve, hogy a terhesség későbbi szakaszában és a korai gyermekkorban milyen hatással van a gyermek fejlődésére a méreganyagok bevitele, azonban annyi biztos, hogy érdemes óvatosnak lenni, főleg várandósság és kisgyermekek esetén.

Várandósság alatt tehát érdemes odafigyelni nem csak a változatos, egészséges táplálkozásra, hanem ennek részeként kerülni azon élelmiszerek fogyasztását, melyek akár kis mennyiségben is, de méreganyagokkal szennyeződhetnek. Igyekezzünk minél inkább természetes forrásokból származó, lehetőség szerint bio termékeket fogyasztani, és lehetőleg csökkenteni a többszörösen feldolgozott, műanyagba csomagolt élelmiszerek fogyasztását, valamint kerülni minden olyan helyzetet, ahol mérgező kémiai vegyülettel érintkezhetünk.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-10-chemicals-consumer-products-early-pregnancy.html