Az idei szúnyoginváziónak kedvezett a meglehetősen esős tavaszi időjárás és a hirtelen beköszöntött forró nyár. Szúnyogirtást még hírből sem hallani, ezért valamilyen módon saját magunknak kell megoldani a szúnyogcsípés elleni védekezést. Már pedig védekezni lehet és kell is, mert a szúnyogcsípésnek a viszketésen kívül egyéb veszélyei is lehetnek.

Fotó: pixabay.com

A szúnyogok hajnalban, illetve alkonyatkor a legaktívabbak és ekkor történik a legtöbb szúnyogcsípés is. A hím szúnyogok nem csípnek, csakis a nőstények szívják a vérünket. Bizonyára sokan észrevették már, hogy bizonyos embereket jobban kedvelnek a szúnyogok, míg másokat elkerülnek. Ennek pontos oka még nem ismert, de általánosságban annyi elmondható, hogy a férfiakat, a túlsúlyosabb és az erősen izzadt embereket jobban kedvelik a kis élősködők és náluk fokozottabb a szúnyogcsípés kockázata is.

A szúnyogok az áldozatukat a kilélegzett szén-dioxid és az izzadságban található különböző vegyi anyagok alapján választják ki. A szúnyogcsípés rendszerint a szabad bőrfelületen történik, de előfordulhat, hogy a ruhánnkon keresztül is belénk szúrják a fullánkjukat, majd vérünket szívják. A vérszívás közben nyálat juttatnak a környező szövetekbe, melyre az immunrendszer (a nyálban található fehérjékre) allergiás reakcióval válaszol.

Az allergiás reakció tünetei lesznek a már jól ismert szúnyogcsípés jelek: dudor, pirosság, viszketés, enyhén melegebb tapintatúvá válik az érintett bőrfelület. Mellesleg a szúnyogcsípés tünetei tökéletesen reprezentálják a gyulladás jeleit.

Hogyan tudjuk megelőzni a szúnyogcsípést?

A legmegfelelőbb védekezési módszer a szúnyogirtás. De ez nem minden esetben áll rendelkezésünkre, ezért az alábbi módszerek hasznosak lehetnek a szúnyogcsípés elkerüléséhez:

  • A szúnyogok legaktívabb időszakában (hajnal és alkonyat) messze elkerüljük őket.
  • Érdemes sűrű szövésű szúnyoghálókat felhelyezni a nyílászárókra.
  • A hűvös helyeket nem kedvelik a szúnyogok, ezért a klíma használata szerencsés lehet.
  • Mivel a szúnyogok a meleg, nedves környezetet szeretik, ezért ajánlott az állott vizet kiönteni, a gyermekmedencét rendszeres időközönként kitisztítani, a benne lévő vizet cserélni.
  • A kánikulában ajánlott a napi többszöri tusolás, hiszen ezzel bőrünk izzadtságától is megszabadulhatunk.
  • Különböző rovarriasztó készítmények használatával is eredményesen tudunk védekezni a szúnyogcsípés ellen.

Szúnyogcsípés kezelése

A megelőző óvintézkedések maradéktalan betartása mellett sem tudjuk sajnos teljes mértékben elkerülni a szúnyogcsípéseket. A típusos szúnyogcsípés tünetei esetén a tünetek enyhítése érdekében különböző antihisztamin tartalmú készítmények használata javasolt. Kaphatóak gyógyszer és kenőcs formában is. Hatásuk meglehetősen jó.  A viszketést és pirosságot általában hatásosan csökkentik. De bevált módszer még az érintett bőrfelület jeges, hidegvizes borogatása is.

A szúnyogcsípés veszélyei

Ha a szúnyogcsípés helyén nagyobb duzzanat, bőrpír jelentkezne vagy fájdalmassá válna, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az ilyen tünetek már felvetik esetleges allergiás reakció lehetőségét is a szúnyogcsípéssel szemben, melynek kivizsgálása indokolt lehet. Súlyosabb esetben még anafilaxiás reakció is kialakulhat.

Az ázsiai tigrisszúnyog hazánkban is megjelent és jól ismert, hogy a Nyugat-nílusi láz kórokozójának (West Nile vírus) fő terjesztői is. A Nyugat-nílusi láz megbetegedés hazánkban is előfordult, vannak már halálos áldozatai is. A vírust madarak hordozzák és a szúnyogok révén fertőzik meg az embert. A Nyugat-nílusi láz megbetegedés az esetek nagy részében tünetmentesen zajlik, de a szúnyogcsípés után 3-6 nappal kialakuló fejfájás, láz, hányinger, hányás, tudatzavar felveti esetleges agyvelő-és agyhártyagyulladás lehetőségét, mely a megbetegedés egyik szövődménye. Jelenleg hatásos oki terápia nincs, csak tünetei terápia létezik és védőoltás jelenleg nem áll rendelkezésre.