Naponta többször szinte rutinszerűen mossuk meg a kezünket anélkül, hogy sokat gondolkodnánk róla. A kézmosás a cseppfertőzéssel terjedő betegségek megelőzésének legbiztosabb módja, így fontos, hogy megfelelő rendszerességgel és alapossággal csináljuk. De milyen is a jó kézmosás, és ki lehet-e váltani a szappanos kézmosást kézfertőtlenítő használatával?

Fotó: pixabay.com

A legtöbbünk számára ismert tény, hogy a kézmosás nem csak a kezünkre rakódott szennyeződések eltávolítása, de a fertőző betegségek terjedésének megelőzése érdekében is kifejezetten fontos. A megfelelő rendszerességű és technikájú szappanos kézmosással egyes kutatások szerint akár 30%-al csökkenthető a fertőzéses eredetű hasmenéses, valamint légúti megbetegedések, megfázások száma egészséges embereknél, míg gyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknél ez akár 58% is lehet.

Bár tisztában vagyunk a kézmosás fontosságával, a legtöbben mégsem csináljuk megfelelően. Az influenza szezon közeledtével saját és embertársaink egészsége miatt is kifejezetten fontos tisztában lennünk azzal, mikor, és hogyan kell kezet mosnunk, főleg, ha gyermek, vagy krónikusan beteg ember is van a környezetünkben.

Mikor mossunk kezet?

  • Ételkészítés előtt, közben, és utána is mossunk kezet, főleg, ha nyers hússal is dolgozunk.
  • Étkezés előtt minden alkalommal.
  • Ha beteg személyt ápolunk, főleg, ha hányás vagy hasmenés is fennáll, a beteg érintése előtt és utána is, valamint sebkezelés esetén előtte és utána is mossunk kezet.
  • Mosdóhasználat után, illetve kisgyermek pelenkájának cseréje után.
  • Mindenképpen mossunk kezet tüsszentés, köhögés és orrfújás után!
  • Mossunk kezet miután megérintettünk egy állatot, annak eledelét, vizét, vagy ürülékét.
  • Hulladékkal való érintkezés után.

Hogyan mossunk kezet helyesen?

Bár alapvető és egyszerű dolognak tűnik a kézmosás, fontos megtanulni és odafigyelni a megfelelő kézmosási technikára.

  • Először nedvesítsük meg kezünket folyóvízben. A legújabb kutatási eredmények alapján a kórokozók eltávolítása tekintetében mindegy, hogy hideg, vagy meleg vízzel mosunk kezet.
  • Szappanozzuk be a kezünket, majd dörzsöljük össze a két kezünket, ügyelve arra, hogy a kézhátakat, az ujjközöket, és a körmök alatt is beszappanozzuk.
  • Legalább 20 másodpercig dörzsöljük össze a szappanos kezeinket!
  • Folyóvízben alaposan öblítsük le a kezeinket.
  • Szárítsuk meg a kezünket törölközővel, törlőkendővel, vagy kézszárító használatával.

Kézfertőtlenítő: kiválthatjuk-e vele a szappanos kézmosást?

A kézfertőtlenítők használata manapság egyre inkább elterjedtté válik. Míg használatuk a kézhigiéné szempontjából határozottan előnyös lehet, nem helyettesítik teljesen a hagyományos szappanos kézmosást.

Míg a szappanos kézmosással a kezünkön lévő kórokozókat és a szennyeződéseket is el tudjuk távolítani, az alkoholos kézfertőtlenítők ezzel szemben a kórokozók elpusztításán keresztül hatnak. A kézfertőtlenítők hátránya, hogy nem elegendő mennyiség használata esetén fertőtlenítő hatásuk nem megfelelő, valamint nem távolítják el kezünkről a kémiai anyagokat és szennyeződéseket, sőt, koszos kéz esetén fertőtlenítő hatásuk sem érvényesül megfelelően.

Alkoholos kézfertőtlenítők használata tehát hasznos lehet azokban az esetekben, amikor szappanos kézmosásra nincs lehetőségünk, azonban érdemes odafigyelni, hogy 60-95% alkohol tartalom közötti készítményt használjunk, és tisztában legyünk azzal, milyen mennyiség használata javasolt a megfelelő fertőtlenítő hatás érdekében.

A megfelelő kézhigiénia tehát a fertőzéses megbetegedések megelőzése szempontjából kifejezetten fontos, ezért érdemes tisztában lennünk a kézmosás megfelelő menetével, és fontos erre tudatosan oda is figyelnünk. A kórokozók terjedésének megelőzésére elsősorban a szappanos kézmosás javasolt, amennyiben azonban erre éppen nincs lehetőségünk, a megfelelően kivitelezett alkoholos kézfertőtlenítés is jó alternatíva lehet.

Forrás: https://www.cdc.gov/handwashing/index.html