A családtervezők számára rengeteg információ és ajánlás áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogyan készítse fel a leendő anyuka a szervezetét a várandósságra: mit érdemes enni, mennyit kellene mozogni, milyen vitaminokat kell szedni, és melyek azok a káros szenvedélyek, melyekkel fel kell hagyni egy kisbaba egészséges növekedése érdekében. Arról azonban már sokkal kevesebbet hallunk, hogy a leendő apukák mit tehetnek az egészséges gyermek fogantatása céljából, pedig számukra ugyanolyan fontos a gyermekvállalásra való tudatos felkészülés.

Fotó: pixabay.com

Az anyukák mellett a leendő édesapák esetén is igaz, hogy a gyermekvállalás előtt érdemes egészséges életmódot folytatni, és a tudatos táplálkozás és testmozgás mellett többek között kerülni kell a káros szenvedélyeket, mint a dohányzás és az alkohol. Mi több, egy nemrég megjelent tanulmány eredményei alapján már a tervezett fogantatás előtt 6 hónappal érdemes felhagyni a leendő apukáknak az alkoholfogyasztással!

A European Journal of Preventive Cardiology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fogantatás előtt 3 hónappal történő apai alkoholfogyasztás esetén 44%-al növekszik a magzat kockázata veleszületett szívfejlődési rendellenesség kialakulására, míg az anya esetén 16%-al növekszik ez a kockázat.

Az úgy nevezett „binge drinking” esetén, mely az egy alkalommal elfogyasztott több, mint 5 pohár szeszesitalt jelenti, a magzati szívfejlődési rendellenességek kockázata az apai alkoholfogyasztás esetén akár 52%-al, míg az anya alkoholfogyasztása esetén 16%-al emelkedik ahhoz képest, ha a szülők nem fogyasztanának egyáltalán alkoholt.

Az alkoholfogyasztás, és főleg az alkalomszerű, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás tehát nem csak a szülők szervezetére van káros hatással, hanem a születendő gyermek fejlődésére, elsősorban a szívfejlődésre is rossz hatással lehet, nem csak a terhesség alatt, de akár hónapokkal a várandósság bekövetkezte előtt.

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a leggyakoribb veleszületett rendellenességek közé tartoznak. Egy részük műtétileg korrigálható, azonban egyes szívfejlődési rendellenességeket sajnos műtéti úton sem tudunk kezelni. A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a korai csecsemőkori halál leggyakoribb okai közé tartoznak, és műtéti korrekciójuk esetén is további szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek későbbi életkorban.

A szívfejlődési rendellenességek kockázatának mérséklése érdekében a kutatók ajánlása szerint a leendő apukák számára 6 hónappal a tervezett fogantatás előtt, míg a leendő anyukáknak 1 évvel a gyermekvállalás előtt javasolt felhagyni az alkoholfogyasztással. Az anyukák esetén természetesen a terhesség alatt is szigorúan tilos alkoholt fogyasztani, mivel ekkor már úgynevezett magzati alkohol szindróma kialakulásához is vezethet.

Tudatos családtervezés esetén tehát nem csak a leendő édesanya, de a leendő apuka számára is kifejezetten fontos az egészséges életmódra való odafigyelés, ennek részeként pedig a káros szenvedélyek, elsősorban a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése már hónapokkal a tervezett fogantatás előtt!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-10-fathers-to-be-alcohol-months-conception.html

Senmao Zhang et al, Parental alcohol consumption and the risk of congenital heart diseases in offspring: An updated systematic review and meta-analysis, European Journal of Preventive Cardiology (2019). DOI: 10.1177/2047487319874530