A legtöbb anyuka tudja, hogy gyermeke egészséges fejlődéséért már a fogantatás előtti időszaktól kezdve sokat tehet, és a tudomány területén is rengeteg törekvés és kutatás folyik annak érdekében, hogy ezt az anyukák minél nagyobb tudás birtokában tehessék. A terhesség előtt és alatt a magzat számára a legmegfelelőbb feltételek megteremtése nem csak a méhen belüli zavartalan fejlődés, hanem a születés utáni egészséges növekedés szempontjából is kifejezetten fontos.

Fotó: Pixabay.com

Egy nemrég az American Journal of Epidemiology című folyóiratban Shaina Stacy, Ph.D és munkatársai által közölt tanulmány összefüggésbe hozta a fogantatás előtti anyai túlsúlyt a gyermekkori daganatok kialakulásával. Mivel a gyermekkori rákos megbetegedések kialakulásának kockázati tényezőiről jelenleg még sajnos igen keveset tudunk, ez az összefüggés kifejezetten fontos új ismeretanyagot jelenthet mind a kutatók, mind a várandósok, és a születendő gyermekeik számára.

A kutatók az amerikai Pennsylvania állam születési nyilvántartásából közel 2 millió születés, valamint kb. 3 ezer daganatos megbetegedés dokumentációját dolgozták fel. Ennek során elsősorban azt vizsgálták, hogy édesanya terhesség kezdetekor mért testtömeg-indexe (BMI; a testsúly kg-ban elosztva a méterben mért testmagasság négyzetével) és a megszületett gyermekeknél 14 éves kor alatt kialakult daganatos megbetegedések között van-e összefüggés.

A kutatás eredményeként azt találták, hogy abban az esetben, ha az anya BMI értéke >40 volt a terhesség kezdetekor, a születendő gyermeknek 57%-al nagyobb kockázata volt gyermekkori daganat, elsősorban 5 éves kor alatti leukémia kialakulására nézve. Továbbá minél magasabb volt az anya BMI értéke, annál inkább növekedett a gyermekeiknél a tumoros betegség kialakulásának kockázata.

Tudatos családtervezés esetén mindezek fényében tehát kifejezetten fontos lehet, hogy a testsúly magasságunkhoz viszonyítva normális tartományba essen, vagy ahhoz minél inkább közelítsen. A kutatás eredményeiből levonható a következtetés, hogy minél inkább csökkentjük a túlsúlyt, ezzel párhuzamosan egyre csökken a születendő gyermek kockázata daganatos betegség kialakulására nézve. A kutatók remélik, hogy munkásságuk elsősorban a szülő korú nőkre nézve egyfajta motivációként fog hatni a súlycsökkentéshez.

Az egészséges fogyás legmegfelelőbb eszköze a változatos, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás. Fontos tehát, hogy amennyiben lehet, a gyermeket tervezők tudatosan készüljenek a gyermekvállalásra, mind az anyuka, mind a születendő gyermek egészségének érdekében.

Tanulmány: Shaina L Stacy, Jeanine M Buchanich, Zhen-qiang Ma, Christina Mair, Linda Robertson, Ravi K Sharma, Evelyn O Talbott, Jian-Min Yuan: Maternal Obesity, Birth Size, and Risk of Childhood Cancer Development. American Journal of Epidemiology, 2019;