Manapság egyre nagyobb teret hódít magának az elektromos cigaretták használata, akár a hagyományos cigaretta helyett, akár annak további használata mellett. Míg a dohányzásról egyértelműen tudjuk, hogy napjaink egyik egészségre nézve legveszélyesebb szokása, addig az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatásairól egyelőre viszonylag keveset tudunk.

​Fotó: pixabay.com

Mi is a különbség a hagyományos dohánytermékek és az elektromos cigaretta, vagy e-cigaretta között?

A hagyományos dohányzás során a dohány, valamint a cigarettapapír elégetéséből származó füstöt szívjuk be, melynek egészségkárosító hatásait nem csak a dohány égése során felszabaduló nikotin, hanem a dohányfüstben megtalálható további kb. 4,000 mérgező anyag okozza. A dohányzás elsősorban szív-és érrendszeri betegségek, valamint tüdőbetegségek, és rákos megbetegedések kialakulásához vezethet, de minden szervünkre káros hatással van.

Az elektromos cigaretta használata során az eszközbe töltött, nikotin tartalmú, sokszor ízesített folyadék hevítésével keletkező gőz kerül belélegzésre. Ebben a gőzben azonban nem csak nikotin van, melynek mennyisége eszközönként változó lehet, hanem több, egészségre káros anyag is megtalálható, mint például formaldehid, vagy nehézfémek. A formaldehidről ismerjük, hogy daganatos megbetegedések kialakulását okozhatja, a nehézfémek egy része pedig a tüdőben lerakódva tüdőbetegséget, vagy a véráramba felszívódva és ott felhalmozódva nehézfém mérgezés kialakulását okozhatja.

Az elektromos cigaretták csak néhány éve jelentek meg a piacon, így hosszú távú egészségre gyakorolt hatásaik megértéséhez még hosszú évekig tartó vizsgálatok szükségesek, azonban már mostanra is kiderült negatív hatásaik egy része.

Az elektromos cigaretták a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan nikotint tartalmaznak, így ennek a vegyületnek az egészségkárosító hatásai e-cigaretta használata során ugyanúgy érvényesülnek, sőt, egyes e-cigaretták nikotin kibocsátása még magasabb is, mint a hagyományos dohánytermékeké. A nikotin hosszú távú használata nem csak függőséghez, de többek között szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Különösen nagy problémát jelent az a tendencia, hogy az e-cigaretta elsősorban a fiatalok körében kezd elterjedni. Ennek az egyik oka, hogy az e-cigaretták reklámozása során gyakran hangoztatják, hogy egészségesebb a hagyományos dohányzásnál, így a hagyományos dohánytermékek felé tanúsított veszélyérzet sokkal kevésbé érvényesül. A nikotin azonban a fejlődésben lévő idegrendszer számára kifejezetten veszélyes, így a gyermekeknél, fiatalokban és magzatokban idegrendszeri fejlődési zavarokat okozhat.

Az e-cigaretták használatával kapcsolatban továbbá felmerült, hogy egyes eszközök magasabb nikotin-kibocsátása miatt nikotinmérgezést, és következményes epilepsziás görcsöket is okozhat. Az e-cigikbe való, nikotintartalmú folyadék bőrre kerülése, vagy elfogyasztása továbbá szintén nikotinmérgezést okozhat.

Az elektromos cigaretták megjelenésével sokan úgy gondolták, megfelelő eszközt jelentenek majd a dohányzásról való leszokásban, vagy ennek hiányában egy egészségesebb alternatívát jelentenek a korábban hagyományos dohánytermékeket használók számára. Ezen a területen is több vizsgálatra van szükség, de a jelenlegi kutatások adatai arra utalnak, hogy nem segíti nagyobb mértékben a leszokást az e-cigarettára való átváltás, mivel sokan nem is teszik le mellette teljesen a hagyományos cigarettát, valamint a visszaszokás is nagyobb mértékű, mint például a nikotin-tapasszal leszokni próbálók körében.

A tüdőre gyakorolt hatások tekintetében sem teljesít sokkal jobban az elektronikus cigaretta: a hagyományos dohányzáshoz hasonlóan az e-cigarettából belélegzett gőz is gyulladásba hozhatja a légutakat, így krónikus légúti gyulladás, köhögés, asztma, vagy légúti fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet.

Az elektromos cigarettáknak továbbá van egy további, sajátos veszélye is, mégpedig az, hogy felrobbanhatnak. Eddig már számos ilyen dokumentált eset történt, elsősorban zsebben való felrobbanásukról, comb- és lágyéktájéki égési sérüléseket okozva, valamint néhány esetben kézben, vagy szájban való robbanás is történt, súlyosabb sérüléseket okozva.

Az elektromos cigaretta használatáról tehát eddigi ismereteink alapján elmondható, hogy bár a hagyományos dohányzásnál valamelyest kevesebb egészségkárosító hatással rendelkezik, alkalmazása közel sem veszélytelen. Bár hosszútávú, egészségre gyakorolt hatásukkal kapcsolatban további vizsgálatok szükségesek, elektromos cigaretták használata helyett továbbra is elsősorban a dohányzásról való leszokás javasolt.