Az egészséges táplálkozás nem csupán egy divatos kifejezés – valódi hatással van egészségünk megőrzésére. Az étrendünk alapvető elemeinek tudatos választása segíthet betegségek, például a daganatok megelőzésében.

Bár nincs olyan csodaétel – vagy csodaélelmiszer, amely teljes mértékben kizárja a daganatos megbetegedések kialakulását, bizonyos ételek kombinációja mégis hasznos lehet ezen a téren. Nem csak a fogyasztott ételek típusa számít, hanem az is, hogy mennyit eszünk belőlük. Ideális esetben az étrendünkben a növényi összetevők legyenek túlsúlyban, legalább 2/3 részben, míg az állati fehérjék maximum 1/3 részét tegyék ki.

A zöldségek és gyümölcsök kiválóak a daganatok elleni harcban, mivel számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek ebben segíthetnek. A különböző színű gyümölcsök és zöldségek különféle, de egyaránt hasznos tápanyagokat biztosítanak.

A folsavban gazdag ételek, mint a gabonapelyhek, teljes kiőrlésű gabonafélék, bab, napraforgómag, és leveles zöldségek – például a spenót – elsősorban a mell-, vastagbél- és végbélrák kialakulásának megelőzésében játszanak szerepet.

A paradicsom, nyers vagy feldolgozott formában, is hozzájárulhat néhány daganat, például a prosztatarák megelőzéséhez.

A zöld tea is figyelemre méltó, hiszen a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy lassítja vagy megakadályozza a vastagbél, máj-, mell- és prosztata daganatok kialakulását, és egyes megfigyelések szerint csökkentheti a gyomor-, hólyag- és hasnyálmirigy-tumorok kialakulásának kockázatát.

Az egészséges táplálkozás tehát nem csupán a jó közérzet és a jó erőnlét titka, hanem valódi eszköz lehet betegségek, mint a daganatok megelőzésére is. Az ételek tudatos választása valódi védelmet nyújthat szervezetünk számára, és segíthet a hosszú, egészséges élet elérésében.

Fotó: pixabay.com