Az orvos válaszol: kanyarós vagyok?

Aki 1969 előtt született az nem biztos, hogy védett a kanyaró ellen!

Összegyűjtöttem a kanyarótémával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket

A hírek szerint tombol a kanyaró járvány Ukrajnában. Ilyenkor óhatatlanul is megszaporodnak a betegséggel kapcsolatos kérdések. Nézzük meg, hogy milyen kérdésekkel fordultak hozzám az online páciensek kanyarótémában.

kanyaró védőoltás

Fotó: designed by Pixabay.com

Tisztelt Doktor! Az ügyben keresném, hogy az alábbi tüneteket észlelem magamon: tegnap óta náthás vagyok, lázas, köhögök és a szemem is vörös. A tüneteknek utána néztem a neten és azt írták, hogy kanyarós vagyok! Igaz ez? Lehetek kanyarós? Anyám azt mondta, hogy megkaptam az oltásokat. Maradok tisztelettel K.J. 28 éves, nő.

Tisztelt Hölgyem!

A kanyarót, mint légúti betegséget egy vírus (Paramyxoviridae családból származó retrovírus) okozza. A leggyakoribb tünetek valóban az orrfolyás, láz, köhögés és vörös szem (kötőhártya-gyulladás). Maga a betegség 4-5 napos lappangási idő után általános gyengeséggel kezdődik, melyet bágyadtság, fejfájás, láz kísér. Majd 4-5 nap után ezek a tünetek kifejezettebbé válnak, megjelenik a magas láz, erős, hurutos köhögés, illetve, ami a leginkább jellegzetes tünet a szájban és garatban megjelenő kiütések és a Koplik-folt. A Koplik-folt a szájnyálkahártyán megjelenő, sárgás-fehéres felrakódás a kisörlő fogak magasságában. Az első tünetek megjelenése után kb. 2 hét elteltével megjelennek a jellegzetes bőrkiütések is, melyek általában a fül mögött, halántéktájon kezdődnek és fokozatosan terjednek az arca, 2-3 nap után már az egész testet ellepik.

Mivel ön megkapta a kötelező védőoltásokat és Magyarországon 1969 óta kötelezően megkapja két részletben minden gyermek (15 hónaposan és 11 évesen), így nem gondolom, hogy Ön kanyarós lenne. Maga a védőoltás (ha mindkettőt megkapta) 99%-os védettséget ad a vírus ellen. Továbbá a tünetei sem jellemzőek a kanyaróra. Mivel influenzaszezon van, ezért úgy gondolom, hogy inkább ez okozhatja a panaszait, köztük a vörös szem, mint tünetet is.

Azt javaslom, hogy használjon láz-és fájdalomcsillapítót, köhögésre köptetőt, éjszakára köhögéscsillapítót, pihenjen sokat, ágynyugalom javasolt, fogyasszon bő folyadékot és használjon orrsprayt. 4-5 napon belül panaszai múlni fognak! Jobbulást kívánva, dr. P. D.

Így védekezz az influenza és szövődményei ellen!

Kedves Doktor! Aggódom, hogy én elkaphatom-e a kanyarót? A szüleim szerint megkaptam a védőoltásokat, de ennek ellenére félek, hogy elkapom. Hogyan lehet elkapni? Mik a szövődményei? Felvehetem-e a védőoltást?! Köszönöm válaszát, M.I., 25 éves, férfi.

Tisztelt Uram!

A kanyaró cseppfertőzéssel terjedő betegség és azoktól lehet elkapni, akik már fertőzöttek. Már egy tüsszentés vagy köhögés elegendő ahhoz, hogy elkapja a kanyarót. De mivel az Ön környezetében nagy valószínűséggel nincs kanyarós, hacsak nem járt Ukrajnában vagy Romániában, továbbá megkapta mind a két dózis védőoltást, így azt gondolom, hogy nincs miért aggódnia, nem fog kanyarós lenni!

A kérdését megválaszolva a kanyaró megbetegedés szövődményei lehetnek a tüdőgyulladás, agyvelő-és agyhártyagyulladás, illetve a Dawson-kór, mely egy idegrendszeri szövődmény.

A védőoltás ismételt beadására az Ön esetében nincs szükség! A 1969 előtt születőknek ajánlott beadni a védőoltást, hiszen ők nem kaptak vakcinát a kanyaró ellen és nem biztos, hogy mindenki átesett a betegségen. Üdvözlettel, dr. P. D.

Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát! Nem jártam az elmúlt fél évben sem Ukrajnában, sem Romániában. Megnyugtató, hogy védve vagyok ellene! Senkinek nem hiányzik egy agyvelő vagy agyhártyagyulladás és epilepsziás roham. Köszönöm és további szép estét kívánva M.I.

Összességében tehát elmondható, hogy a kanyaró elleni védőoltás 99%-os védettséget biztosít a betegség ellen! A hírek is arról szólnak, hogy a környező országokban, ahol nem kötelező a védőoltás sokan megbetegednek és sajnos van halálos szövődménye is. Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy aki 1969 előtt született és mégsem esett át a betegségen, annak javasolt be adatni magának a védőoltást, pláne ha a környező országokba utazik!

2 Tovább

Egy gyógyszer, mely megelőzi a rákot!

Védd meg gyermeked és saját magad a méhnyakrák ellen!

Minden orvos és beteg álma, hogy legyen egy gyógyszer vagy védőoltás, amely megelőzi a rákot. Ez ma már lehetséges, hiszen létezik a HPV elleni vakcina, mellyel a méhnyakrák kialakulását meg lehet előzni! Ráadásul a serdülőkorú lány gyermekeknek ingyenesen kérhető. Sőt, hamarosan a fiúknak is elérhetővé válik az oltás, ezáltal még inkább alacsonyabb lesz a méhnyakrák előfordulása hazánkban.

Fotő: designed by Pixabay.com

A HPV (humán papillóma vírus) az egyik legelterjedtebb szexuálisan terjedő vírus, a méhnyakrák kórokozója, amely a második leggyakoribb rosszindulatú daganat és a harmadik helyen áll a nők daganatos halálozásában a világon. Magyarországon évente több mint 1000 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal. Ez ijesztő szám, pláne akkor, ha tudjuk, hogy megelőzhető a betegség védőoltással és nem kellene nőnek meghalnia.

A méhnyakrák szűrés fontossága

A méhnyakrák egy alattomos betegség, mert a kezdeti tünetek nagyon szegényesek. Akár 15 év is eltelhet a daganat kialakulásáig, míg jelentkeznek a tünetek. Ezért nagyon fontos, hogy a 25-65 év közötti nők rendszeresen elmenjenek méhnyakrák szűrésre. A rendszeresség azt jelenti, hogy évente el kellene menni a nőgyógyászhoz, aki egy pár perces, fájdalmatlan procedúra után leveszi a kenetet, majd 1-2 héten belül meg is érkezik az eredmény. Azért kiemelten fontos, hogy a nők járjanak el szűrésre, mert a korai stádiumú méhnyakrák gyógyítására több lehetőség is kínálkozik. De a betegség megelőzhető védőoltással!

A HPV elleni védőoltás fontossága

Magyarországon 2014 szeptemberétől elérhető a 7. osztályos lánygyermekeknek a védőoltás. A vakcinát a szexuális aktivitás megkezdése előtt kapják meg a 12. életévüket betöltött lányok. Azért fontos, hogy már ekkor megkapják, mert a HPV vírus szexuális úton terjed. Az egészségügyért felelős államtitkár a napokban jelentette be, hogy kiterjesztenék a védőoltást a fiú gyermekeknek is.

Miért kell a fiúknak is beadni a védőoltást, ha náluk nem alakulhat ki méhnyakrák?

Valóban nem alakulhat ki méhnyakrák a fiúknál, hiszen nincs is ilyen szervük. Mivel a HPV szexuális úton terjed, ezért a lányok jobb esetben csak a fiúktól kaphatják el a vírust. Ha a fiúk is megkapják a vakcinát, akkor nem lesznek fertőzöttek, ezáltal nem tudják megfertőzni a lányokat. Szóval a férfiak immunizálása közvetett védelmet nyújt a velük kapcsolatba kerülő nők számára is. Ilyen egyszerű!

Ami még ráadás, hogy a szájüregi-és garatrákok gyakrabban fordulnak elő a férfiaknál. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a szájüregi-és garatrákkal küzdő betegek nagy része HPV-vel volt fertőzött. Ilyenkor egy másodpercre el lehet gondolkodni azon, hogy hogyan is került oda a HPV, amikor alapvetően szexuális úton terjed! A lényeg, hogy a HPV védőoltással a fiúk és lányok is csak jól járnak, hiszen nem fogják egymást felülfertőzni, továbbá a szájüregi-és garatrákok kockázata is csökken.

De nem csak a tizenéveseké a világ!

A korábban HPV-fertőzést átvészelt nőknél is van értelme a HPV elleni oltásnak. Különböző klinikai vizsgálatok eredményei alapján, amit a 26 év feletti nőkön végzetek a daganatkeltő HPV-fertőzés elleni védőoltás ebben a korosztályban is nagy fokban hatékony volt és biztonságos. Az átfogó nemzetközi tanulmányok eredményei szerint az oltás hatékonysága a 25-45 év közötti életkorban beadva alacsonyabb, de nem értelmetlen!

Tehát későbbi életkorban is van értelme beadatni a védőoltást!

Van-e veszélye az oltásnak? Vannak-e szövődmények?

Maga az oltás veszélytelen. Nincs adat arról, hogy bármilyen különös mellékhatás vagy szövődmény lépett volna fel az oltás után.

Egyetlen veszély van, mégpedig, ha az oltás után nem mennek a nők rendszeres nőgyógyászati kontroll vizsgálata. Tehát attól, hogy még valaki megkapta az oltást még nem azt jelenti, hogy 100 százalékosan védett! A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a HPV elleni vakcina több, mint 93%-os összhatékonyságú védelmet biztosít a méhnyakrák ellen azoknak a lányoknál, akik korábban nem voltak fertőzöttek. Ezért a HPV elleni védőoltás után is rendszeresen el kell menni a nőgyógyászhoz, kontroll vizsgálat céljából!

A végére csak annyit kérnék, hogy a HPV elleni védőoltással Védd meg gyermeked és saját magad a méhnyakrák ellen, hiszen nem minden ráktípusnál van lehetőségünk megelőzni a betegséget, szerencsére a méhnyakráknál igen!

Források:

  • Hiteles egészségügyi weboldalak
  • Cochrane adatbázis
  • saját kútfő
2 Tovább

ONLINE ORVOSI TANÁCSADÁS

Mi a panasz?

blogavatar

Orvosi blog, mely Önnek szól! A szakmailag hiteles tartalmakat mindenki számára közérthető formában jelenítjük meg. Naponta frissülő tartalmainkkal az Ön egészségét, egészségértését szolgájuk! Blogunkat használja egészséggel! :)

Weboldal

Címkefelhő

napi egészségtipp (5)sbo (3)sürgősségi (3) (2)védőoltás (2)allergia (2)orvos (2)akut alapellátási egység (2)mozgás (2)Szárazszem (1)folyadékbevitel (1)folyadék (1)víz (1)Calcium (1)Kálcium (1)Miért horkolunk? (1)depresszió (1)magnézium (1)Szemviszketés (1)Antibiotikum (1)Csuklás (1)Laborvizsgálat (1)Magas vérnyomás (1)Szúr az oldalunk futás közben (1)glutén érzékenység (1)ételek és gyógyszerek kölcsönhatása (1)Szegénység (1)Tejallergia (1)laktózérzékenység (1)Cukorfogyasztás (1)magas vérnyomás (1)árpa a szemen (1)Húsvéti reggeli (1)Fronthíradó (1)Egészségügyi hírek (1)Kávé fogyasztás (1)Édesítőszerek vs. cukor (1)Szívinfarktus (1)Koleszterin (1)Karikás szem (1)Alvás (1)Napszúrás (1)Hőguta (1)Lyme-kór (1)Kánikula (1)Szúnyogcsípés (1)Gyermekkori elhízás (1)Stressz (1)Stroke (1)Bakteriofág (1)Daenerys (1)zuhanyzás hányszor? (1)Orvosmeteorológia (1)antibiotikum (1)vírus (1)Mirelit kaják (1)Elhízás (1)Energetizáló tippek (1)Nátrium-glutamát (1)Emlékezet (1)méhcsípés (1)orvosvalaszol (1)influenza (1)HPV (1)szja adókedvezmény (1)beteg adókedvezmény (1)magánellátás (1)méhnyakrák (1)köhögés (1)kanyaró (1)mellfájdalom (1)kimerültség (1)fáradtság (1)köhögéscsillapítás (1)vállalkozó orvosok (1)orvoslicit (1)szakellátás (1)szakrendelő (1)alapellátás (1)háziorvos (1)sürgősségi betegellátás (1)szakvizsga (1)orvosi tippek karácsonyra (1)orvoshiány (1)triázs (1)hogyan kerüljük el az orvost (1)házi patika (1)rák ellenszere (1)hosszú élet titka (1)meddőség (1)Puffadás (1)vitaminok (1)fájdalmas vizelés (1)vizelet csíp (1)hasi görcs (1)teltségérzet (1)pollen (1)korpás haj (1)korpásodás (1)orvosi ügyelet (1)terhes vitamin (1)magzatvédő vitamin (1)szűrővizsgálat (1)szűrővizsgálat férfiaknál (1)mellrák (1)fél egészség (1)lustaság (1)prosztatarák (1)vesekő (1)Magnézium (1)az orvos válaszol (1)hajhullás (1)pihentető alvás (1)parlagfű (1)

Feedek