Közismert tény, hogy a vakcinák csökkentik a COVID-19 fertőzés okozta megbetegedések számát, annak súlyosságát és a betegség okozta halálozást is. Az újabb és újabb variánsok megjelenésével azonban felmerül a kérdés, vajon az új COVID-19 mutánsok esetén is biztonságot jelent az oltás?

Egy skót kutatócsoport a vakcinák hatását vizsgálta a delta variáns okozta halálozásra nézve. A kutatás redményeit a legnívósabb, New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban jelentették meg.

Több, mint 1,5 millió embernél végeztek PCR tesztet, közülük több, mint 110 ezernél lett pozitív az eredmény. A vizsgált időszakban a megbetegedések 99,5%-át okozta a delta variáns. A PCR teszt elvégzésének időpontjában a betegek oltottsági státuszát is felmérték. Az oltottak között a legtöbben a Pfizer-BioNTech, AstraZeneca cégek vakcináját, valamint a Moderna vakcinát kapták.

A vizsgálat során azt találták, hogy a 16-39 éves korosztályban a teljesen oltott, delta variánssal fertőzöttek között nem történt haláleset, míg az oltatlanok esetén ebben a korosztályban 17-en hunytak el! A 40-59 éves korosztályban az AstraZeneca vakcinája 88%-os, míg a Pfizer vakcinája 95%-os védelmet nyújtott a delta variáns okozta halálozás ellen. A 60 év felettiek esetén az AstraZeneca vakcina 90%-ban, a Pfizer oltóanyaga pedig 87%-ban biztosított védelmet a halálozás ellen.

Ezek a vizsgálati eredmények is jól mutatják és bizonyítják, hogy a vakcinák a COVID-19 fertőzés kialakulása esetén is igen hatékonyan előzik meg a betegség okozta halálozást, így nagyon fontos, hogy aki még nem tette meg, mindenképpen vegye fel a COVID-19 elleni védőoltást!

Fotó: pixabay.com