Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) dinamikusan szőtte be magát az egészségügyi szektorba, ígéretes előnyöket hozva a diagnosztika, kezelés és betegellátás terén. Egy új pilot tanulmány, amit az Európai Sürgősségi Orvostudományi Kongresszuson mutattak be nemrégiben és az Annals of Emergency Medicine folyóiratban publikáltak, alátámasztja ezt a trendet. A hollandiai Jeroen Bosch Kórház kutatói azt vizsgálták, hogy a ChatGPT nevű AI-modell milyen mértékben képes támogatni az orvosokat diagnosztikai döntésekben.

A kutatók 30 beteg anonimizált egészségügyi adatait, vizsgálati eredményeit és tüneteit használták fel. A betegadatokat két különböző ChatGPT változaton futtatták le, és az eredményeket sürgősségi orvosok által javasolt diagnózisokkal hasonlították össze. Az összehasonlítás során a diagnózisok közötti egyezés aránya 60% körül alakult.

A sürgősségi orvosok a diagnózisok 87%-ban voltak pontosak, míg a ChatGPT 3.5 verziója a diagnózisok 97%-át határozta meg helyesen, és a 4.0 verzió 87%-ban volt pontos. A ChatGPT továbbá képes volt olyan új diagnosztikai lehetőségeket is felvetni, amelyek esetleg nem jutottak volna eszébe az orvosoknak.

A tanulmány szerint a ChatGPT által generált diagnózisok jelentős mértékben egyeznek az orvosok által felállított diagnózisokkal.

Az eredmények ellenére számos jogszabályi és etikai kérdés merül fel a chatbotok egészségügyben történő használatát illetően. Európában jelenleg szigorú szabályok korlátozzák a mesterséges intelligencia orvosi eszközként történő használatát. Az AI-alapú diagnosztika adatbiztonsági kérdéseket is felvet, különösen a beteginformációk kezelése kapcsán. A mesterséges intelligencia által javasolt diagnózisok pontosságának és megbízhatóságának kérdése még nem teljes mértékben tisztázott, ezért az orvosi felelősség kérdése is nyitott.

Mi a jövő?

Időmegtakarítás és hatékonyság: Az AI képes lehet jelentősen csökkenteni a diagnózis felállításának idejét a sürgősségi osztályokon.

Képzés és oktatás: A kevésbé tapasztalt (rezidens) orvosok számára az AI óriási támogatást nyújthat a diagnosztika folyamatában.

Személyre szabott kezelés: Az AI algoritmusok fejlesztése lehetővé teheti az egyénre szabott (ún. personalized medicine) diagnózisok és kezelési tervek megvalósulását, ami javíthatja a betegellátás minőségét.

Összességében tehát a ChatGPT és más, egészségügyi adatokon képzett nagy nyelvi modellek, mint például a Med-PaLM, ígéretes jövőt sejtetnek az orvosi diagnosztika területén is. Azonban további kutatásra és szabályozásra van szükség, mielőtt ezek az eszközök általánosan alkalmazhatók lennének az egészségügyi ellátásban.

Fotó: pixabay.com