A nyári hőség nem csupán a frissítő strandolás lehetőségét kínálja, hanem súlyos veszélyeket is magában hordoz. A túlzott napozás és az elégtelen hidratálás akár életveszélyes állapotook is felléphetnek. Emiatt kiemelten fontos ismerni a napszúrás, a hőguta jeleit, illetve ezek megelőzési és kezelési módjait.

Mi okozza a napszúrást? A napszúrás akkor következik be, ha túl hosszú időt töltünk a nap alatt, és fejünkön, tarkónkon ér minket közvetlen napsugárzás. Ennek hatására ezeken a területeken emelkedik a helyi hőmérséklet, ami agyhártyagyulladást okozhat. Az agyhártyák megduzzadnak, folyadékot halmoznak fel, és nyomást gyakorolnak különböző agyterületekre, ami a jellegzetes tüneteket idézi elő.

Mikor gondoljunk napszúrásra, és mit tehetünk ellene? A napszúrás tünetei gyakran órákkal a napozás (hosszú ideig tartó napfényben tartózkodás) után jelentkeznek, mint például fejfájás, hányinger, szédülés, vörös és forró arc. Ha észrevesszük magunkon a napszúrás jeleit, minél hamarabb keressünk fel egy hideg, sötét helyiséget, feküdjünk le, alkalmazzunk hideg borogatást fejünkön, tarkónkon és igyunk sok folyadékot! Ha a tünetek továbbra is fennállnak, konzultáljunk orvossal, mert akár kórházi kezelésre is szükség lehet! A gyermekeknél a fejfájás mellett láz is jelentkezhet, ilyen esetekben azonnal forduljunk orvoshoz a szövődmények elkerülése érdekében. A napszúrást könnyű megelőzni: kerüljük a hosszú ideig tartó napozást, viseljünk nyáron fejfedőt vagy kalapot és ügyeljünk a megfelelő hidratálásra, ami akár több liter víz elfogyasztását is jelentheti naponta!

A hőguta tünetei és kezelése A hőguta akkor alakul ki, ha a külső hőmérséklet hosszabb ideig nagyon magas, így testünk hőleadása nem megfelelő, ami testhőmérsékletünk emelkedését eredményezi. A hőguta életveszélyes állapot is lehet! A hőguta esetén a fejfájás, hányinger és gyengeség mellett nem csak fejünk, hanem egész testünk is felmelegszik: kezdetben a testhőmérséklet 40°C alatti, de gyorsan meghaladja ezt. A hőgutás beteg pulzusa gyakran nagyon gyors, vérnyomása alacsony, légzése felületes, esetenként elveszítheti az eszméletét. Hőguta gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt vagy vigyük a beteget a legközelebbi kórházba, mert az azonnali ellátás hiányában maradandó károsodások alakulhatnak ki, vagy akár halálos is lehet a kimenetel! A mentő érkezéséig vigyük a beteget árnyékos, hűvös helyre, helyezzük félig ülő helyzetbe, esetleg fektessük oldalfekvésbe. Hideg borogatás is segíthet. Ha a beteg eszméleténél van, itassuk meg izotóniás itallal vagy enyhén sós vízzel, és ne hagyjuk őt egyedül! Magyarországon a hőguta ritka, mivel nincsenek extrém magas hőmérsékletek, de a kánikulában figyeljünk oda a folyadékpótlásra és a megfelelő öltözködésre - a szűk, zárt ruházat gátolja az izzadást, tehát testünk hőleadását.

Fotó: pixabay.com