Celine Dion nemrégiben mondta le összes koncertjét, majd nyilvánosan is mesélt az őt megtámadó neurológiai betegségről, a Stiff-person szindrómáról.

Mit kell tudni erről a betegségről?

A szindrómát először Moersch és Woltman írták le 1956-ban. Az Stiff-person szindróma 1-2 embert érint egymillió főből, tehát Magyarországon átlagosan 10-20 ember szenved ebben a betegségben.

A betegség fluktuáló intenzitá­sú, fájdalmas izomgörcsökkel jár, melyek főként a váll-és medenceövi, valamint a törzsizomzatot érintik. A Stiff-person szindróma társulhat más autoimmun betegséggel is, úgy mint I. típusú dia­bétesz, tireoiditisz (pajzsmirigy gyulladás), anaemia perniciosa, egyes esetekben a vegetatív idegrendszer diszfunkciójűval (átmeneti lázas állapit, ziháló légzés, magas pulzus, tág pupillák, vérnyomás-ingadozás. A legtöbb ke­zelt betegről (99 eset) a Mayo Clinic munka­társai számoltak be 2012-ben.

Hogyan lehet kezelni a Stiff-person szindrómát?

Izomlazító gyógyszerek adásával akár tünetmentes állapot is elérhető. Fájdalomcsillapító és izomlazító hatá­suk miatt használatosak egyes epilepszia ellenes gyógyszerek is (antiepileptikumok). Egyes esetekben immunmoduláns és immunszupprimáló kezelések is szóba jönnek, melyet leggyakrabban intravénás infúzió formájában adnak be. 

A gyógyszeres kezelések mellett nagy jelentőséget tulajdonítanak a nem-gyógyszeres kezeléseknek, így többek közt a masszázs terápiának, a gyógytornának, és az akupunktúrának.