Ki ne rettegne az Alzheimer-kórtól, amitől nem csak az érintett betegek, hanem azok hozzátartozói is szenvednek?! Nemrégiben egy új tanulmány jelent meg, mely szerint a cukorbetegség kezelésében használt gyógyszerek védőhatásúak lehetnek az Alzheimer-kór és a demencia más típusaival szemben.

Fotó: pixabay.com

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a kognitív funkciók hanyatlásával, a magatartás megváltozásával és elbutulással járó kórkép, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával csak egyre növekszik. A 65 év felettiek kb. 5%-át érinti, míg a 80 év fölöttiek közül minden 5. ember ebben a betegségben szenved. Egyes tanulmányok szerint hazánkban is egyre csak nő az Alzheimer-kóros betegek száma, jelenleg kb. 250 ezer ember lehet érintett. Sajnos a betegség az idő előrehaladtával csak rosszabbodik (progrediál), és a várható túlélés sem fényes, hiszen a demencia megjelenésétől számítva kb. 3-10 év a várható túlélés. Megelőzni, gyógyítani nem tudjuk a betegséget, de most egy új kutatás eredménye egy reménysugár lehet a betegeknek.

Amerikai kutatók nemrég publikáltak egy tanulmányt a Diabetes Care című tudományos folyóiratban. A tanulmány szerint majdnem 1300, 55 év feletti személyek adatait vizsgálták és az elemzésbe 900 beteget vontak be, melyek közül 54-en voltak cukorbetegek, akik nem kaptak kezelést és 67-en valamilyen antidiabetikus terápiát kaptak. Ezt követően a különböző betegcsoportokban összehasonlították azoknak a laboratóriumi vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek jelzi az amyloid plakkok megjelenését (Alzheimer-kór egyik biomarkerét). A kutatók eredményei szerint azok a betegek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek és nem kezelték őket az antidiabetikum-os gyógyszerekkel (tehát kezeletlen cukorbetegek voltak), náluk 1,6-szer rövidebb időn belül jelentek meg az Alzheimer-kór tünetei, mint a nem cukorbetegeknél.

Ez a kutatási eredmény azt jelenti, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki a cukorbetegeknél az Alzheimer-kór kialakulásának gyorsasága és a cukorbetegség gyógyszerelése között. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek csökkenthetik a demencia progresszióját (rosszabbodását).

Forrás: https://care.diabetesjournals.org/content/42/5/972