A 2-es típusú cukorbetegség, melyet időskori cukorbetegségnek is neveznek, nem csak világszinten, de hazánkban is igen elterjedt betegség. Az 1-es típusú cukorbetegséggel szemben nem gyermekkorban, hanem általában idősebb felnőtt korban alakul ki, és elsősorban a helytelen táplálkozással, elhízással hozták összefüggésbe.

A 2-es típusú cukorbetegség, illetve a betegséget megelőző állapot, az inzulin rezisztencia korai felismerése igen fontos, mivel az időben elkezdett kezeléssel megelőzhetőek a cukorbetegség későbbi szövődményei.

Bár a betegség diagnózisának felállításához laborvizsgálatokra van szükség, érdemes odafigyelni azokra a tünetekre, melyek cukorbetegségre utalhatnak, hogy időben orvoshoz tudjunk fordulni a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.

Gyakori vizeletürítés – magas vércukorszintek esetén a vesék a vizeleten keresztül igyekeznek megszabadulni a felesleges cukortól.

Állandó szomjúság – a gyakori vizeletürítés miatt több víz távozik a szervezetből, melyet így igyekszünk pótolni.

Állandó éhség érzet – a bevitt táplálékból származó cukrot a vérből az inzulin nevű hormon segítségével veszik fel a sejtek, ha azonban valami okból kifolyólag nincs inzulin, vagy a sejtek érzékenysége csökken az inzulinra, a cukor a vérből nem jut a sejtekbe. A szervezetünk ennek következtében úgy érzékeli, mintha nem is ettünk volna, hiszen a sejtjeink továbbra is éheznek, hiába ettünk nemrég.

Fáradtság – mivel a sejtjeink nem tudják felvenni az üzemagyagként szolgáló cukrot, a cukorbetegség egyik velejárója lehet a fáradékonyság.

Homályos látás – a magas vércukorszint károsíthatja a szemünket ellátó apró ereket, ez pedig homályos látáshoz vezethet. Ez lehet átmeneti, ha azonban hosszú ideig fennáll a magas vércukorszint, az erek visszafordíthatatlanul károsodnak, így maradandóan sérülhet a látás.

Nem, vagy lassan gyógyuló sebek – a magas vércukorszint károsítja a kisereket és idegeket, mely miatt lassabban gyógyulnak a sebek, és emiatt nő a fertőzések kialakulásának veszélye is.

A kéz és lábujjak zsibbadása, fájdalma – a kéz és láb kisereinek és idegeinek sérülése miatt alakul ki az ún. diabéteszes polineuropátia, mely „kesztyű és zokniszerűen” jelentkező érzészavart, zsibbadást okozhat a végtagokon.

Gombás fertőzések – a magas cukorszint a vérben és a vizeletben kedvez a fertőzések, főként a gombás fertőzések kialakulásának. A gombák a nedves környezetet szeretik, leggyakrabban a szájban, nemi szervek tájékán és a hónaljban alakulnak ki viszkető gombás fertőzések.

A fenti tünetek megjelenésére igen fontos odafigyelni, elsősorban időskorban, mivel a betegség korai felismerése, és a kezelés időben történő megkezdése esetén megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kialakulása.

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, mindenképpen keresse fel háziorvosát, hogy minél hamarabb elvégezhessék a cukorbetegség diagnózisához szükséges laborvizsgálatokat, és amennyiben szükséges, mielőbb elkezdhessék a betegség kezelését.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323185

Fotó: pixabay.com