Az egészséges étkezés alapvető fontosságú egészségünk megőrzése érdekében. Míg általánosságban is érdemes odafigyelni az egészséges ételek fogyasztására, azonban vannak bizonyos ételek, melyek segíthetnek megelőzni egyes betegségek kialakulását, például a daganatokét.

De melyek is azok az ételek, melyek segíthetnek nekünk a rákos megbetegedések elkerülésében?

Míg önmagában nincs olyan csodaétel – vagy csodaszer – mely egyértelműen megelőzné a daganatok kialakulását, de az alább felsorolt ételek kombinációja segítségünkre lehet ebben. Nem csak az fontos azonban, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mennyit: a legoptimálisabb az, ha minden ételünk legalább 2/3 részben növényi összetevőből és maximum 1/3 rész állati fehérjéből tevődik össze.

A zöldségek és gyümölcsök rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, melyek segíthetnek a daganatok elleni küzdelemben. Minél színesebben fogyasztjuk őket, annál jobb, hiszen az eltérő színű gyümölcsökben és zöldségekben más és más hasznos tápanyagok találhatóak meg.

A folsavban gazdag ételek elsősorban a mell-, vastagbél- és végbélrák megelőzésében segíthetnek. Ilyen ételek a folsavval dúsított gabonapelyhek és teljes kiőrlésű gabonafélék, bab, napraforgómag, leveles zöldségek, például a spenót.

Néhány tanulmány szerint a paradicsom is segíthet többféle daganat megelőzésében, ilyen például a prosztatarák. Nem csak a nyers paradicsomnak van jótékony hatása, de a paradicsomlé-és szószok, valamint a paradicsompüré is segíthet a tumoros betegségek megelőzésében.

Számos vizsgálat foglalkozik a zöld tea daganatellenes hatásának feltérképezésével: laboratóriumi vizsgálatok alapján lassította vagy meggátolta a vastagbél, máj-, mell- és prosztata daganatok kialakulását. Egyes megfigyelések szerint pedig csökkenti a gyomor-, hólyag- és hasnyálmirigy-tumorok kialakulásának kockázatát is.

Fotó: pixabay.com