Szervezetünk jellegzetes tünetekkel hozza tudtunkra a vitaminhiányt.

Szerencsére napjainkban a fejlett országokban már igen ritkán fordul elő súlyos vitaminhiány, azonban bizonyos vitaminok és ásványi anyagok enyhébb hiánya annál gyakoribb. A szervezetünk különböző, jellegzetes tünetekkel hozza tudtunkra, hogy nem jut elegendő mennyiséghez ezekből a tápanyagokból – de mi is lehet ennek az oka, és mik lehetnek a tünetei?

Vitaminhiány számtalan ok miatt kialakulhat. A fejlett országokban leggyakrabban a helytelen, egyoldalú táplálkozás, túlzott diéták állnak a hátterében, de többek között felszívódási zavarok, stressz, alkoholfogyasztás, dohányzás és bizonyos krónikus betegségek is állhatnak a háttérben.

A vitaminhiány mértékétől függően kialakulhatnak enyhe tünetek, vagy akár életet veszélyeztető állapotok is. Szervezetünk vitamin- és ásványi anyag igényét elsősorban a változatos, vitaminokban gazdag étkezéssel javasolt fedezni, azonban egyes esetekben vitaminkészítmények fogyasztása is javasolt lehet.

Mely tünetek utalhatnak vitamin- és ásványi anyag hiányra?

Hajhullás és töredező körmök. A B7-vitamin, vagyis a biotin fontos szerepet játszik a haj és a körmök szerkezetének fenntartásában, így ennek a vitaminnak a hiánya hajhullást, gyenge körmöket okozhat, mely mellett krónikus fáradtság, izomfájdalmak, izomgörcsök, kéz-és lábzsibbadás is kialakulhatnak.

Biotinban gazdag ételek a tojássárgája, halak, húsok, olajos magvak, spenót, brokkoli, karfiol, édesburgonya, banán és a teljes kiőrlésű magvak, de súlyosabb vitaminhiány esetén biotin tartalmú étrendkiegészítő fogyasztása is szükséges lehet.

Fogínyvérzés. A fogínyvérzés oka lehet a durva fogmosás, de a C-vitamin hiány egyik tünete is lehet. A C-vitamin antioxidáns hatása mellett fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban és az immunfolyamatokban, így hiányában a fogínyvérzés mellett lassú sebgyógyulás, véraláfutások, száraz bőr, valamint súlyos esetben egy skorbutnak nevezett, súlyos tünetegyüttes is kialakulat, mely manapság szerencsére nagyon ritka.

Naponta legalább két gyümölcs és 3-4 adag zöldség fogyasztásával fedezhető szervezetünk C-vitamin igénye, és megelőzhető a hiánytünetek kialakulása.

Farkasvakság. Az A-vitamin elengedhetetlen szemünk egészségének fenntartásához, hiányának egyik tünete a csökkent látás szürkületben vagy éjszaka, kezelés nélkül akár vakságot is okozhat.

Az A-vitamint zsírban oldódó vitamin lévén túl lehet adagolni, így mesterséges bevitele nem javasolt, viszont hiánytünetek esetén érdemes minél több, magas A-vitamin tartalmú élelmiszert fogyasztani. Ilyenek a belsőségek, halak, leveles zöldségek, tejtermékek, tojás, és a sárga színű zöldségek.

Száraz foltok a bőrön és korpásodás. Számos ok állhat ezen tünetek hátterében, köztük a mikrotápanyagokban szegény táplálkozás: a cink, B3-vitamin (niacin), B2-vitamin (riboflavin), és a B6-vitamin (piridoxamin) hiánya is okozhatja a tünetek kialakulását.

B-vitaminokban gazdag ételek a teljes kiőrlésű magvak, szárnyasok, halak, tojás, tejtermékek, belsőségek, hüvelyesek, gumós zöldségek és olajos magvak, míg cinkben gazdag élelmiszerek a tenger gyümölcsei, húsok, tejtermékek, hüvelyesek, olajos és teljes kiőrlésű magvak.

Hajhullás. A hajhullás igen gyakori panasz, melyen segíthet a mikrotápanyagokban gazdag étkezés, mivel számos vitamin és ásványi anyag játszik szerepet a hajnövekedésben. Ilyenek a vas, cink, linolénsav, B3-vitamin (niacin), B7-vitamin (biotin).

A B-vitaminokban és cinkben gazdag ételeket (melyek általában vasban is igen gazgaok) a korábbiakban már ismertettük, míg linolénsavban gazdag élelmiszerek a leveles zöldségek, olajos és teljes kiőrlésű magvak, illetve növényi olajok.

Általánosságban elmondható, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat elsősorban természetes forrásokból érdemes bevinni szervezetünkbe, hiszen egyrészt ilyen formában hasznosulnak legjobban, másrészt a vitaminkészítmények fogyasztásával akár árthatunk is, mivel bizonyos vitaminokat akár túl is lehet adagolni, melynek a hiányállapotokhoz hasonlóan akár súlyos következményei is lehetnek.

Fotó: pixabay.com