Az autóvezetés, főleg csúcsforgalom esetén sokak számára stresszes szituáció. A vezetés közbeni zenehallgatás egyes sofőrök számára megnyugtató, míg mások kifejezetten zavarónak találják – azonban kevesen gondolkodnak el azon, vajon hogyan hat a vezetés közbeni zenehallgatás egészségünkre?

A Sao Paolo State University kutatói szerint a vezetés közbeni zenehallgatás csökkentheti azt a stressz okozta terhelést, mely szívünket éri, így tehát kedvezően hathat szív-és érrendszeri egészségünkre.

A Complementary Therapies in Medicine folyóiratban megjelent kutatásukban öt, 18 és 23 év közötti nő vett részt, akik 1-7 éve szereztek jogosítványt, és hetente 1-2 alkalommal ültek volán mögé. A vizsgálat során először zenehallgatás nélkül, majd másnap zenehallgatás mellett kellett ugyanazon az útvonalon végigvezetniük a reggeli csúcsforgalomban, miközben a kutatók szívfrekvencia-variabilitásukat figyelték.

Az ún. szívfrekvencia-variabilitás a szív- és érrendszer alkalmazkodóképességéről ad tájékoztatást: minél nagyobb a szívfrekvencia-variabilitás, annál jobb szívünk alkalmazkodóképessége, tehát annál jobban képes követni testünk aktuális igényeit.

A szívfrekvencia-variabilitást az egymást követő szívverések közötti idő határozza meg, és leginkább az ún. autonóm idegrendszerünk befolyásolja. Az autonóm idegrendszernek két része van: a szimpatikus idegrendszer, melynek működése növeli a szívfrekvenciát és csökkenti a szívfrekvencia-variabilitást, míg a paraszimpatikus idegrendszer túlsúlya csökkenti a szívfrekvenciát, és növeli a szívfrekvencia-variabilitást.

A szervezetünket érő stressz hatására, mely például vezetés közben a környezetből is érhet minket, a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, így nő a szívfrekvencia, azonban csökken a szívfrekvencia-variabilitás, tehát szívünk alkalmazkodóképessége.

A vizsgálat eredményei alapján a zenehallgatás mellet történt vezetés során növekedett a sofőrök szívfrekvencia-variabilitása, tehát a paraszimpatikus idegrendszer került túlsúlyba, ami arra utal, hogy a zenehallgatás csökkentette a csúcsforgalom alatt a vezetőket ért stresszhatásokat. Mindezek alapján tehát a vezetés közbeni zenehallgatásnak része lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatás az instrumentális zenehallgatást vizsgálta, valamint, hogy az autó hangszórójából szólt a zene, hiszen vezetés közben fülhallgató használata a közlekedésből érkező hangok kizárása miatt igen veszélyes lehet!

A vezetés közbeni zenehallgatás tehát nem csak az utazás alatti jobb hangulatunkért felelhet, hanem csökkentheti a vezetés közben minket érő stresszt, és ennek következtében segíthet szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-11-music-cardiac-stress.html

Fotó: pixabay.com