Szüleink, nagyszüleink a hideg időjárás közeledtével, a tél beálltával narancsot, mandarint, citromot vásároltak nekünk téli egészségforrás gyanánt, hiszen ezeknek a gyümölcsöknek köztudottan magas a C-vitamin tartalmuk. Nem is sejtették, hogy ezekben a citrusfélékben a C-vitaminon kívül magas koncentrációban megtalálható a P-vitamin (bioflavonoidok) is, mely azon kívül, hogy véd a fertőzésekkel szemben, a hajszálerek rugalmasságát is elősegíti, továbbá a változókorú nők kellemetlen hőhullámait is csökkenti.

Mi is az a P-vitamin?

A P-vitamin onnan kapta a nevét, hogy szabályozza a hajszálerek (kapillárisok) áteresztőképességét (Permeabilitását) és a C-vitaminnal együtt a kötőszövetek egészséges fenntartását is elősegíti. A P-vitamint újabban flavonoidoknak vagy bioflavonoidoknak is nevezik. A flavonoidok összetevői között megtalálhatóak a flavonok, a rutin, a citrin, a heszperdin, naringin és kvercetin.

Miért fontos és miért van rá szükség?

A P-vitamin a C-vitamin megfelelő felszívódásához és működéséhez szükséges, továbbá a C-vitaminnal együtt antioxidáns hatású, véd a fertőzésekkel szemben, a hajszálerek rugalmasságát is elősegíti, továbbá a változókorú nők kellemetlen hőhullámait is csökkenti. Ezenkívül a kutatások azt igazolják, hogy csökkenti a fogínyvérzést, gyorsíthatja a sportsérülések gyógyulását, és koleszterincsökkentő hatást is tulajdonítanak neki.1

Miben található meg a P-vitamin?

Mivel szorosan kapcsolódik a C-vitaminhoz, ezért a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökben található meg a P-vitamin elsősorban. Ilyen gyümölcsök például a citrusfélék, fekete ribizli, csipkebogyó, cseresznye. A citrsufélék (narancs, citrom, grépfrút, mandarin) héjának fehér rétegében található meg leginkább, ezért érdemes időnként ezzel a fehér réteggel együtt elfogyasztani ezeket a gyümölcsöket.

Fő a mértékletesség!

Túlzott mértékű fogyasztása azonban nem ajánlott. Ugyan túladagolni nem lehet, de a nagy mennyiségű fogyasztása hasmenést okozhat.

Fotó: pixabay.com