Az Amerikai Diabétesz Társaság ajánlása alapján a cukorbetegségben szenvedőknek ugyanannyi a napi ajánlott gyümölcsfogyasztás, mint bármely egészséges embernek – viszont oda kell figyelni arra, milyen gyümölcsöt, milyen formában fogyasztanak. Elsősorban nyers gyümölcsök fogyasztása ajánlott, mert a gyümölcsök feldolgozott állapotban (kompótként, szószokban, gyümölcslevekben vagy aszalva) magasabb cukortartalommal rendelkeznek.

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása cukorbetegségben igen fontos, mivel a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását. Bizonyos gyümölcsök magas rosttartalommal rendelkeznek, főleg azok, melyeknek a héját is elfogyasztjuk, például az alma vagy a körte, így ezek fogyasztása cukorbetegeknek kifejezetten előnyös lehet. A gyümölcslevekben a gyümölcsök rosttartalma eltávolításra kerül, így a magasabb cukortartalom mellett a szénhidrátok felszívódása is előnytelenebb gyümölcslevek esetén, így ezek fogyasztása nem javasolt.

A legtöbb irányelv javaslata alapján 5 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt naponta mindenkinek, ez cukorbetegségben szenvedők esetén is igaz, annyi különbséggel, hogy esetükben elsősorban több zöldség, és kevesebb gyümölcs fogyasztása javasolt. Egy adagnak egy közepes méretű gyümölcs tekintendő, bogyós gyümölcsök esetén pedig egy csészényi.

Fontos továbbá, hogy változatosan fogyasszunk gyümölcsöket, nem csak azért, hogy többféle ízt élvezhessünk, hanem a megfelelő mennyiségű mikrotápanyag, így vitamin és ásványi anyag bevitelét is biztosítsuk. A különböző gyümölcsök más-más tápanyagban gazdagok, míg például a banán káliumban és a triptofán nevű, esszenciális aminosavban gazdag, addig a grapefruit és a narancs nagy mennyiségben tartalmaznak A és C vitaminokat.

A magas gyümölcstartalmú étrend fogyasztása csökkenti a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát, melyek a cukorbetegség szövődményei közé tartoznak, valamint az elhízás kialakulásának kockázatát, mely önmagában is a 2-es típusú cukorbetegség egyik rizikófaktora.

A gyümölcsfogyasztás tehát cukorbetegek esetén is kifejezetten fontos, számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkezik a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott diéta. Nem mindegy azonban, hogy mit és milyen formában fogyasztunk, cukorbetegek esetén az alacsony glikémiás indexű, nyers, rostban gazdag gyümölcsök változatos fogyasztása javasolt.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311220

​Fotó: pixabay.com