Sokszor felmerül a kérdés: Mennyi alkoholt fogyaszthatunk, ami még nem vezet alkoholizmushoz? A válasz nem egyszerű, hiszen a férfiak és nők között is az elfogyasztott alkohol mennyisége eltérő lehet.

Mennyi az annyi?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy standard italmennyiség 10 g alkoholt tartalmaz, mely az alábbiakat jelenti:

  • 140 ml 12%-os vagy 90 ml 18%- os bor,
  • egy doboz (330 ml) 5%-os sör,
  • 40 ml 40%-os tömény ital vagy 70 ml 25%-os likőr.

Hazánkban egy italegység egy korsó sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 dl röviditalnak felel meg.

A WHO szerint a naponta elfogyasztható alkoholmennyiség az 2 italegység, feltéve, hogy van hetente legalább 2 nap szünet.

Az amerikai Addiction Research Foundation szerint egy férfi hetente maximum 120 gramm (~10 korsó sör), egy nő 90 gramm (~2 üveg bor) alkoholt fogyaszthat el büntetlenül, de csakis úgy, hogy naponta maximálisan 30-40 gramm alkoholt fogyaszt és az italfogyasztások között legalább 3 nap szünet van!

A WHO szerint napi 1 italegység (egy korsó sör, 2 dl bor, 0,5 dl pálinka) elfogyasztása kis mennyiségű alkoholfogyasztást jelent. Ennél több alkohol elfogyasztása esetén mérsékelt alkoholfogyasztásról beszélhetünk, amely nők esetében hetente maximálisan 7 italegységet jelent, férfiak esetén 14 italegység. Az ennél több alkoholt fogyasztókat már a nagyivók kategóriájába sorolja a WHO.  

Az alábbi tünetek megléte nagy valószínűséggel jelzi az alkoholbetegséget:

  • sóvárgás az ital után (leküzdhetetlen vágyat érez egy ital elfogyasztására)
  • egyre többet kell inni a hatás eléréséhez
  • nem tudja abbahagyni az ivást
  • alkoholmegvonás esetén ún. delírium tünetei jelentkeznek: kézremegés, izzadás, zavartság, magas pulzusszám)

Ha a fenti tünetekből legalább egy jelen van, akkor nagy valószínűséggel alkoholbetegség áll fenn. Ez esetben érdemes szakember (addiktológus, pszichiáter) segítségét kérni!

Fotó: pixabay.com