A magas vérnyomást a gyógyszeres kezelés mellett életmódbeli változtatásokkal is csökkenteni tudjuk, melynek leginkább elfogadott és ajánlott módszere a rendszeres, legalább napi 30 perces, aktív testmozgás. Egy, a napokban megjelent tanulmány emellett egy kevésbé dinamikus mozgásforma, a jóga vérnyomásra való hatását vizsgálta.

Fotó: pixabay.com

A Yin Wu kutató által a Mayo Clinic Proceedings nevű tudományos folyóiratban megjelentetett tanulmányban a különböző jógatechnikák vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálta. Eredményként azt találta, hogy a mentális relaxációt, különböző légzéstechnikákat, és mozgásgyakorlatokat együttesen alkalmazó jógatechnikák csökkentették legeredményesebben a vérnyomást.

Míg a mentális relaxációt és légzési technikákat is alkalmazó jóga technikák akár 11/6 Hgmm-el is csökkentették a részt vevők vérnyomását, addig az egyéb jógafajták csak 6/3 Hgmm-es vérnyomáscsökkenést eredményeztek.

Míg az eredmények alapján a jóga a vérnyomáscsökkentő terápia alternatív módszereként egyértelműen szóba jön, azonban erre a célra az elsődlegesen ajánlott módszer jelenleg továbbra is a dinamikus testmozgás, a jóga leginkább ennek kiegészítéseként jön szóba.

Egy további, Sonal Tanwar és Naresh Sen által végzett kutatás a dinamikus testmozgás és a jóga együttes hatását vizsgálta a magas vérnyomás, valamint egyéb, szív- és érrendszeri rizikófaktorok tekintetében. A kutatók azt találták, hogy míg mind a két mozgásforma önmagában is csökkenti a vérnyomást, valamint egyéb szív- és érrendszeri rizikófaktorokat, együttes alkalmazásuk kétszeres mértékű csökkenést eredményezett a résztvevők vérnyomásértékeiben, és az említett rizikófaktorok közül a vér koleszterin, triglicerid, és LDL-szintjében. A felsorolt hatások mellett a dinamikus testmozgás és a jóga együttes alkalmazása javította a szívműködést is.

A jóga tehát önmagában is, de elsősorban napi legalább 30 perc dinamikus testmozgással kombinálva csökkenti a magas vérnyomást, valamint a két mozgásforma együttes gyakorlása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Fontos megjegyezni, hogy míg ezen módszerek rendszeres alkalmazása csökkentheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szükséges mennyiségét, azonban a vérnyomáscsökkentő terápia módosításához mindig keresse fel háziorvosát, vagy kezelőorvosát!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-06-yoga-blood-pressure.html