A pajzsmirigy-túlműködés, vagyis hyperthyreosis az egyik leggyakrabban kialakuló endokrinológiai kórkép, azonban felismerése egyes esetekben nehéz lehet, mivel tünetei igen változatosak, valamint egyéb betegségek tüneteihez nagyon hasonlóak lehetnek.

Fotó: freepik.com

A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigyünk, mely a T4, vagyis tiroxin, valamint T3, vagyis trijódtironin nevű hormonokat termeli. Ezek a hormonok a sejtjeink energiaháztartásában játszanak fontos szerepet. A pajzsmirigy hormon-elválasztását a TSH (pajzsmirigy serkentő hormon) serkenti.

Mi okozhat pajzsmirigy-túlműködést?

A pajzsmirigy-túlműködés kialakulásának különböző okai lehetnek. A betegség kialakulhat pszichoszomatikus úton, tehát például hosszú távú, erős stressz hatására, vagy kifejezetten stresszes élethelyzetekben is. A betegség hátterében állhat autoimmun eredet, ekkor a szervezet a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeit serkentő ellenanyagokat termel. Előfordulhat továbbá a pajzsmirigy gyulladása, mely kialakulhat például terhesség során is, de általában ismeretlen marad a gyulladás eredete. A túlzott jódfogyasztás (élelmiszerekkel, például jódozott só), valamint egyéb környezeti hatások, például sugárzás is vezethetnek pajzsmirigy-túlműködés kialakulásához.

A pajzsmirigy-túlműködés nőkben gyakrabban alakul ki, mint férfiakban, és egyes életszakaszokban is jellemzőbb kialakulása, ilyen például a serdülőkor, a változó kor, vagy a már említett terhesség.

Milyen tünetei vannak?

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei igen változatosak lehetnek. Gyakori tünet az ok nélküli fogyás, az étvágy változása (lehet akár csökkent, vagy fokozott étvágy is), valamint megváltozhatnak a székelési szokások, általában hasmenés alakul ki.

A pajzsmirigy hormonok serkentik a szimpatikus idegrendszert, melynek következtében szapora pulzus, szívdobogásérzés, akár szívritmuszavarok is kialakulhatnak. Gyakran fordul elő fokozott izzadás, csökkent hőtolerancia, fáradékonyság, melyek elsősorban testmozgás során jelentkeznek. Kialakulhat a végtagok finom remegése (tremor), vagy akár izomgyengeség is.

A pajzsmirigyhormonok mennyisége a fertilitásért felelős hormonrendszert is befolyásolhatja, így fokozott termelődésük esetén szabálytalan menstruációs ciklus, akár a ciklus elmaradása, fertilitási zavarok is kialakulhatnak.

A pajzsmirigy-túlműködés nem csak testi, hanem mentális tüneteket is okozhat, jellemző tünete az ingerlékenység, de kialakulhatnak hangulatzavarok és alvászavarok is.

Előfordulhat továbbá a pajzsmirigy megnagyobbodása, melyet golyvának (struma) nevezünk, mely a nyak előre domborodását okozza, valamint elsősorban az autoimmun eredet esetén jellegzetes tünet lehet a szem kidomborodása, szárazsága.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A tapasztalt klinikusokban a klinikai kép alapján általában felmerül a pajzsmirigy-túlműködés gyanúja. Fizikális vizsgálat során, a pajzsmirigy tapintásával vizsgálható a pajzsmirigy esetleges megnagyobbodása, vagy a pajzsmirigyben hormontermelésért felelős göbök megléte.

A pajzsmirigy túlműködés biztos diagnózisa vérvizsgálattal történik, mely során a pajzsmirigyet serkentő TSH nevű hormon, valamint a pajzsmirigy által termelt T3 és T4 hormonok szintjét vizsgáljuk. Pajzsmirigy túlműködésre utal, ha a vérben keringő T3 és T4 hormonok szintje emelkedett, valamint, ha a vér TSH szintje a normál tartománynál alacsonyabb. Autoimmun eredet gyanúja esetén a pajzsmirigy elleni ellenanyagok szintje is vizsgálható a vérből.

Amennyiben szükséges, a pajzsmirigy mérete, és a mirigy szerkezete ultrahang vizsgálattal is vizsgálható.

Hogyan kezelhető a pajzsmirigy-túlműködés?

A pajzsmirigy túlműködés tünetei életmódbeli és táplálkozási szokások megváltoztatásával mérsékelhetőek. Fontos a stressz csökkentése, megfelelő stresszkezelés, a szénhidrátbevitel csökkentése, szükség esetén a jódfogyasztás mérséklése.

Egyes esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, melyek lehetnek a pajzsmirigy hormontermelését gátló készítmények, vagy a szív eredetű tünetek kezelését célzó gyógyszerek. Ritka esetekben a pajzsmirigy műtéti beavatkozása is szóba jöhet.

Amennyiben tehát nem tervezett fogyást, fáradékonyságot, gyengeséget, erős szívdobogásérzést, szaporább pulzust, fokozott izzadást és ingerlékenységet, vagy egyéb, fent leírt tüneteket észlel, javasolt háziorvosának felkeresése pajzsmirigy működésének ellenőrzése céljából.